Ευάλωτες / Ευπαθείς Ομάδες

Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ευπαθείς ή ομάδες υψηλού κινδύνου ονομάζονται εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε κοινωνικά και δημόσια αγαθά και δυσκολεύονται ή αδυνατούν σε πολλά επίπεδα και σε διάφορους τομείς να έχουν ποιότητα ζωής (π.χ. στέγη, εργασία, ικανοποιητικό εισόδημα, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.).

Πρόκειται κυρίως για αστέγους, ανέργους/μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), πάσχοντες (σοβαρά παθολογικά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες), αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οροθετικούς, άτομα από θρησκευτικές ή πολιτισμικές μειονότητες, ρομά / τσιγγάνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα εμπορίας (trafficking), πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες, πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς).

Δημοσιεύτηκε χθες στη «Διαύγεια» απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η απόδοση από τον λογαριασμό του υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους 1.669.097,44 ευρώ, το οποίο διατίθεται σε ΟΤΑ της χώρας αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ), των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» και των «Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες» (ΚΕΔΗΦ),

Περισσότερα...

Κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ

Το Κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ δημιουργήθηκε το 1992 με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Μέσα σ' αυτά τα χρόνια λειτουργίας έχει αποκτηθεί μια αξιόλογη εμπειρία και τεχνογνωσία με αποτέλεσμα μια σημαντική παρέμβαση στο χώρο των κινητικά αναπήρων.

Περισσότερα...

Στην πόλη μας το 2% των κατοίκων αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομ. Οι Ρομά της πόλης μας είναι εγκατεστημένοι κύρια σε 4 περιοχές:

  • Στο Αλιβέρι της Νέας Ιωνίας, 1225 κάτοικοι
  • Στην Αγία Παρασκευή, 730 κάτοικοι
  • Στα Προσφυγικά της Νέας Ιωνίας, 500 περίπου κάτοικοι
  • Και στη Νεάπολη, 100 περίπου κάτοικοι
Περισσότερα...

Το δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους  το 2002 και καλύπτουν ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στη δημιουργική απασχόληση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ αποτελούν μονάδες απασχόλησης παιδιών με αναπηρίες και εφήβων με νοητική υστέρηση και κινητική αναπηρία. 

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

Οι άστεγοι χαρακτηρίσθηκαν ως ευπαθής κοινωνική ομάδα μόλις το 2012. Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕκ στηρίζει τα άτομα με έλλειψη στέγης με τους 2 ξενώνες αστέγων, με έκτακτη στήριξη σε περίπτωση εξώσεων και με την συμμετοχή της σε προγράμματα του Δήμου Βόλου που προωθούν την κάλυψη άμεσων αναγκών στέγης στο Βόλο.

Η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Βόλου στηρίζει τα άτομα με αναπηρίες με τις εξής δράσεις της:

  • 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και εφήβων με αναπηρία στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία
  • 2 Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με αναπηρία στα Παλαιά
  • Δράσεις υποστήριξης της Απασχόληση ςτων ατόμων με αναπηρία, όπως η στήριξη του ανθοκομισκού συνεταιρισμού Αμεα (Ηλιοτρόπια) κτλ

Οι δράσεις για τους Ρομά στην περιοχή μας από τις κοινωφελείς επιχειρήσεις του Δήμου Βόλου, έχουν μακρόχρονη παρουσία (ΔΟΚΠΥ 1998, ΔΟΥΚ 2005) και συνεχίζονται και σήμερα κυρίως μέσα από τα 2 Κέντρα Στήριξης Ρομά & Ευπαθών Ομάδων της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ: στο Αλιβέρι της Ν. Ιωνίας και στην Αγ. Παρασκευή του Βόλου. Από την 31η Μάρτη 2017, τα Κέντρα Ρομά εντάσσονται στην Πράξη "Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου & Παραρτήματα Ρομά" που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΠΕΠ Θεσσαλίας).

Logotypo PEP

Το «Κέντρο Κοινότητας», και τα δύο Παραρτήματα Κέντρα Ρομά (Αλιβερίου και Αγίας Παρασκευής) θα λειτουργούν ως δομές συμπληρωματικές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου και θα εποπτεύονται από αυτή.
Την υλοποίηση της Πράξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 έχει αναλάβει κατ' εντολή του Δήμου Βόλου η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Βόλου Κ.Ε.Κ.Π.Α. - Δ.Ι.Ε.Κ.. Σκοπός του «Κέντρου Κοινότητας» είναι η περαιτέρω υποστήριξη του Δήμου Βόλου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στον Δήμο του Βόλου, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Ενοτήτων αυτού.

Η εν λόγω πράξη έχει τρία (3) Υποέργα: Υποέργο 1. Κέντρο Κοινότητας Βόλου, Υποέργο 2. Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου, Υποέργο 3. Παράρτημα Ρομά Αγίας Παρασκευής.

Η Πράξη διασφαλίζει 10 θέσεις εργασίας συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που απασχολήθηκαν στα Κέντρα Ρομά την προηγούμενη επιχειρησιακή περίοδο, ενώ δημιουργεί 4 νέες θέσεις εργασίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ.

KK SOCcentre NEAPOLI

Το Κέντρο Κοινότητας  στη Νεάπολη

KK ALIVERIΟι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου KK AG PARASKEVIΟι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ρομά Αγ. Παρασκευής
     
 Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου θα μπορεί να υποδεχθεί καθημερινά το σύνολο των δυνητικά ωφελουμένων της Πράξης τουλάχιστον με 8ωρη παροχή υπηρεσιών πρωινές ώρες (07:30-15:30) σε πενθήμερη βάση, όλο το χρόνο. Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βόλου ενδέχεται να αλλάξει εάν απαιτείται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων και πάντως διασφαλίζοντας την δυνητική 8ωρη ημερήσια προσφορά παροχής υπηρεσιών ανά ωφελούμενο.

 Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Κοινωνικό Κέντρο Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ την 1η Απρίλη 2017. Με την ολοκλήρωση του κτιρίου του πρ. Υγειονομικού, τον 11/2017 οι υπηρεσίες τους καθώς και της Διεύθυνσης Κοινωνικής προστασίας του Δήμου Βόλου θα μεταφερθούν εκεί σε διακριτούς χώρους και κοινό συντονισμό.

 Το Παράρτημα Ι Κέντρου Ρομά Αλιβερίου, θα μπορεί να υποδεχθεί καθημερινά το σύνολο των δυνητικά ωφελουμένων της Πράξης τουλάχιστον με 8ωρη παροχή υπηρεσιών πρωινές ώρες (07:30-15:30) σε πενθήμερη βάση, όλο το χρόνο. Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου του Δήμου Βόλου ενδέχεται να αλλάξει εάν απαιτείται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων και πάντως διασφαλίζοντας την δυνητική 8ωρη ημερήσια προσφορά παροχής υπηρεσιών ανά ωφελούμενο.
Το Παράρτημα Κέντρου Ρομά στο Αλιβέρι συνεχίζει τη δράση του εντασσόμενο την 31η Μάρτη 2017 στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
 Το Παράρτημα ΙΙ Κέντρου Ρομά Αγίας Παρασκευής, θα μπορεί να υποδεχθεί καθημερινά το σύνολο των δυνητικά ωφελουμένων της Πράξης τουλάχιστον με 8ωρη παροχή υπηρεσιών πρωινές ώρες (07:30-15:30) σε πενθήμερη βάση, όλο το χρόνο. Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Ρομά Αγίας Παρασκευής του Δήμου Βόλου ενδέχεται να αλλάξει εάν απαιτείται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων και πάντως διασφαλίζοντας την δυνητική 8ωρη ημερήσια προσφορά παροχής υπηρεσιών ανά ωφελούμενο.

Το Παράρτημα Κέντρου Ρομά στην Αγία Παρασκευή συνεχίζει τη δράση του εντασσόμενο την 31η Μάρτη 2017 στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΥΠΟΕΡΓΟ Ι  ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙΙ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΜΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Stavr Kartsidima Ioulia ID Phone Grougia ID Phone
Σταυρούλα Καρτσιδήμα Ιουλία Τριανταφύλλου Μαρία Γκρούγια
Τηλ. 24210-68448 Τηλ. 24210-85841 Τηλ. 24210-54870
Φαξ 24210-22448 Φαξ 24210-68254 Φαξ 24210-54870
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
     

 

Δείτε πιο κάτω άρθρα που αφορούν το Κέντρο Κοινότητας & τα Παραρτήματα Ρομά

Άρθρα Κ.Ε.Α.

ΚΑΠΗ Δημου Βολου

Στήριξη Τρίτης Ηλικίας