09
Παρ, Ιουν

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβεριου
Εργαλεια
Τυπογραφια


Πιο συγκεκριμένα, η προσεχής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11.30 το πρωί, στο προαύλιο του Σχολείου της Μητροπόλεως «Ο Άγιος Απόστολος» στο Αλιβέρι.

 

 


Χορευτικές ομάδες παιδιών και νέων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου θα παρουσιάσουν χορούς από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας. Στην παράσταση του ΛΕΒ, η χορωδία «Δημητριάς» του 10oυ Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου μαζί με ζωντανή ορχήστρα θα παρουσιάσει παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια στα ελληνικά και τα ρομανές, όπου κάποια από αυτά θα αποδοθούν και χορευτικά από τους χορευτές του ΛΕΒ, ορισμένα από ομάδα γυναικών των Ρομά, στέλνοντας έτσι, όλοι μαζί το δικό τους μήνυμα για την κοινωνική συμβίωση, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. Την παράσταση συνοδεύουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Μπαντελάς-κλαρίνο, Γιάννης Σκαμπαρδώνης - βιολί, Θανάσης Δραγάνης - λαούτο, πατήρ Ιωάννης Καμακάς–αρμόνιο, Γιώργος Τάσιος -κιθάρα και φιλική συμμετοχή Φώτης Σκαμαγκούλης κρουστά. Τόσο η ορχήστρα όσο και η χορωδία «Δημητριάς» τελούν υπό την αιγίδα της Ιερής Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, η οποία με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου ευγενικά παραχώρησε και τον προαναφερόμενο χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εορταστικός. Η Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι ο εθνικός συντονιστής του προγράμματος, έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο στίγμα εορτασμού: θεματολογία που αλλάζει ανά διετία, έμφαση στο νεανικό κοινό, αλλά και στην υψηλής ποιότητας παρεχόμενη πληροφορία, εξοικείωση του κοινού με το έργο των πολιτιστικών φορέων, συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εθελοντισμός κ.ά. Οι εκδηλώσεις σ' όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Από το 2003 στις ΕΗΠΚ συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο φετινός εορτασμός, που διαρκεί από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015, έχει ως θέμα το διαχρονικό και πολυδιάστατο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα». Θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο, αφορά στην ιδεολογία και την πράξη, που σε κάθε εποχή εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Αφορά τόσο στην έκφραση φιλοσοφικών, πολιτικών και εν γένει δημόσιων θέσεων, όσο και προσωπικών απόψεων και ιδιωτικών συνηθειών στο βαθμό που τα παραπάνω είναι ξένα ή απλώς παρεκκλίνουν από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.


Βιογραφικό της χορωδίας «Δημητριάς» του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου: Η παιδική χορωδία «Δημητριάς» είναι ο καρπός μιας διαβούλευσης φορέων που ξεκίνησε προ 3ετίας περίπου, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και είχε ως στόχο το σχεδιασμό παρεμβάσεων για την άμβλυνση του ενίοτε παρατηρούμενου κοινωνικού αποκλεισμού μεγάλης μερίδας τσιγγανόπαιδων του Νομού Μαγνησίας, γεγονός που οφείλεται, τόσο σε πρακτικές των κοινοτήτων των ίδιων των Ρομά, όσο και σε ενίοτε εμφανιζόμενες προκαταλήψεις της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από τη στενή συνεργασία της Μητρόπολης με τη Διεύθυνση Α΄θμιας Εκπαίδευσης, το Δ/ντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου κ. Αναστάσιο Γούκο και το πρόγραμμα «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ Χρήστο Γκόβαρη, δρομολογήθηκαν πιλοτικές δράσεις παρέμβασης στα πλαίσια εξωσχολικών δράσεων με μαθητές του εν λόγω σχολείου, όπου φοιτούν από κοινού Ρομά και μη-Ρομά παιδιά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη μουσικών δραστηριοτήτων και πάνω σε αυτήν την προοπτική στήθηκε ένα εργαστήρι παραδοσιακής/ λαϊκής μουσικής με κύριο άξονα δράσης τη λειτουργία ενός Χορωδιακού Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής. Την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική επίβλεψη της όλης προσπάθειας έχει αναλάβει ο καθηγητής της Β΄μιας και μουσικός, κ. Ευάγγελος Μπαντελάς. Βασικός σκοπός του εγχειρήματος είναι, μέσα από τη συνεργασία σε κοινές μουσικές δραστηριότητες, να υπάρξει κοινωνικοποίηση μεταξύ των μαθητών από τις δυο κοινότητες, έτσι ώστε να υποχωρήσουν οι εκατέρωθεν προκαταλήψεις.

 {jathumbnail off}

Αρθρα Πραξης Κεντρου Κοινοτητας