Στο πλαίσιο των δράσεων της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για την καταπολέμηση του ανθρώπινου εμπορίου οι Δομές Job Center και Κέντρο Κοινότητας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Περπάτημα για την Ελευθερία της ΜΚΟ Α21 στην πόλη του Βόλου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ)-Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας.
Ο κύριος σκοπός της δράσης του Περπατήματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων ("trafficking").
Οι δράσεις που έλαβαν χώρα από τις Συνδιοργανώτριες Κοινωνικές Δομές της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ ήταν οι εξής:
Στις 14/10/2022 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με κύριες συμμετέχοντες τις Συντονίστριες του Job Center κα Βαλσάμη Μαρκέλλα και του Κέντρου Κοινότητας κα Καρτσιδήμα Σταυρούλα οι οποίες εκπροσώπησαν τη συνδιοργάνωση μέσω συνεντεύξεων τύπου σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και δικτύωση με τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος κο Νίκο Βαραλή για προώθηση μελλοντικών δράσεων των Κοινωνικών Δομών. Συγχρόνως, προέβησαν σε ποικίλες δημοσιεύσεις σχετικής αρθρογραφίας.
Στις 15/10/2022 σε συνεργασία με μέλη του ΣΚΛΕ Θεσσαλίας συνδιοργανώθηκε το "Περπάτημα για την Ελευθερία" ενώ μοιράστηκε πληροφοριακό υλικό για τα σημάδια αναγνώρισης του ανθρώπινου εμπορίου, τα ποσοστά στη χώρα μας αλλά και τη γραμμή ενημέρωσης και καταγγελιών 1109.
Ειδικότερα, η κα Βαλσάμη Μαρκέλλα τόνισε πως η σωματεμπορία, η επαιτεία, η εξαναγκαστική εργασία και η οικιακή καταναγκαστική εργασία είναι τα πιο συνηθισμένα είδη trafficking στην Ελλάδα, ενώ διεθνώς συμπεριλαμβάνεται το εμπόριο οργάνων και τα παιδιά στρατιώτες. Συγχρόνως, επισήμανε τη σημαντικότητα του ρόλου των επαγγελματιών στο Job Center Βόλου όπου μεταξύ άλλων οι εξυπηρετούμενοι εκπαιδεύονται στην αναζήτηση έγκυρων και αξιόπιστων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, η κα Καρτσιδήμα Σταυρούλα τόνισε πως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ενώ αναφέρθηκε και στις καταγραφές του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων όπου σύμφωνα με αυτές πάνω από το 50 τοις εκατό των περιστατικών για το έτος 2019 αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στο Κέντρο Κοινότητας και στη σημαντικότητα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών σε θέματα πρόληψης και αναγνώρισης πιθανών παραγόντων κινδύνου.
Η Α21 είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων (human trafficking) από το 2008. Στην Ελλάδα, η Α21 παρέχει φροντίδα σε θύματα trafficking, με προγράμματα αποκατάστασης από το τραύμα και επανένταξης στην κοινωνία, καθώς και με εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου. Από το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 λειτουργεί η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες 24/7 για ύποπτα περιστατικά που, σε συνεργασία με τις αρχές, οδηγούν πολύ συχνά στον εντοπισμό θυμάτων trafficking.
Περισσότερες πληροφορίες ενεργειών δημοσιότητας για τη συνδιοργάνωση (συνεντεύξεις τύπου & αρθρογραφία)
- Περπάτησαν για την Ελευθερία στην παραλία του Βόλου (φώτο- video) - istigmes
- (529) Α21 Δράση παραλία Βόλου - YouTube
- Walk for Freedom - Περπάτημα για την ελευθερία - e-thessalia.gr
- “Walk For Freedom”: "Δυνατό" μήνυμα ενάντια στο trafficking έστειλε ο Βόλος (video-φωτογραφίες) - Γεγονότα (gegonota.news)
- Σιωπηλή πορεία για 8η χρονιά στον Βόλο κατά της σύγχρονης δουλείας (εικόνες) (myvolos.net)
Για περισσότερες πληροφορίες για την Α21:
- https://www.a21.org/content/greece/gr4wco
Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center:
|
|
|
Για περισσότερες πληροφορίες:
Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης - ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5091685, εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.
Το Κέντρο Κοινότητας, αποτελεί υποέργο της Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ "ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ"» με Κωδικό ΟΠΣ 5002811 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014- 2020»
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kekpaorg/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121