Η φιλοσοφία της ενεργού ένταξης (active inclusion) απορρέει μέσω της ολιστικής στρατηγικής σύμφωνα με τα πρότυπα που όρισε η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2008: «για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής προστασίας για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική συνοχή μέσω της προώθησης της ενεργητικής ένταξης των πλέον απομακρυσμένων από την αγορά εργασίας ανθρώπων».
Ειδικότερα, η ολιστική αυτή στρατηγική εστιάζει στη δυνατότητα πλήρους συμμετοχής στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας με προσανατολισμό στους πλέον ευάλωτους πολίτες ενώ διαρθρώνεται μέσω τριών πυλώνων.
Το αφετηριακό αυτό σημείο αποτελεί θεμέλιο λίθο των υπηρεσιών που εφαρμόζονται στο Γραφείο Διευκόλυνσης Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης Job Center της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου καθώς η ένταξη και η επανένταξη στην αγορά εργασίας είναι η βασική φιλοσοφία και ο προσανατολισμός της διεπιστημονικής ομάδας της Δομής.
Ειδικότερα, το Job Center φιλοδοξεί στην ενεργό ένταξη των λιγότερο ευνοημένων συμπολιτών/συμπολίτισσών μας εφαρμόζοντας εξατομικευμένη, διεπιστημονική μεθοδολογία εστιασμένη σε λύσεις (solution-focused), μέσω της ενδυνάμωσης τους, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της απασχολησιμότητάς τους.
Αναμφισβήτητα, η οικονομική ύφεση είχε αντίκτυπο και στην απασχόληση, με την μακροχρόνια ανεργία να πλήττει ολοένα τα ελληνικά νοικοκυριά. Στον αντίποδα, παρατηρούμε ότι αρκετές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για να τις καλύψουν. Σε ένα τέτοιο «χάσμα δεξιοτήτων», το Job Center παρέχει ενεργητικές τεχνικές ενδυνάμωσης βασιζόμενες σε εξατομικευμένο πλάνο υπηρεσιών. Το προσαρμοσμένο αυτό σχέδιο για τον ωφελούμενο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο ώστε αρχικά να ενδυναμωθεί και να ακολουθήσει το μονοπάτι που χρειάζεται για την καλλιέργεια των σύγχρονων δεξιοτήτων και των αναγκαίων αυτών προσόντων που αναζητούν οι εργοδότες του σήμερα.
H επίδραση του προγράμματος στον πληθυσμό αναφοράς αποτυπώνεται θετικά μέσω των στατιστικών καθώς στο έναν χρόνο λειτουργίας του Job Center (Απρίλιος 2022-Απρίλιος 2023) πραγματοποιήθηκαν 84 διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας, ενώ 29 ωφελούμενοι, η πλειονότητα αυτών γυναίκες, παρέμειναν σε θέσεις εργασίας.
Επιπρόσθετα, αρωγοί στο στόχο μας έχουν υπάρξει οι δικτυώσεις, οι συνεργασίες, ο συντονισμός και οι συνέργειες. Ακριβέστερα, μόνο για το 2022 πραγματοποιήθηκαν 37 δικτυώσεις με Προνοιακές Δομές, 26 με Φορείς Παρόχου Απασχόλησης και 13 με Εκπαιδευτικούς Φορείς. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην προσέγγιση των εργοδοτών αλλά και στη δημιουργία δικτύου με Φορείς Επαγγελματικής Κατάρτισης στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποδοτικότητας. Άλλωστε, αποτελεί κοινό τόπο ότι οι επενδύσεις προς δεξιότητες είτε γενικές είτε εξειδικευμένες συνδράμουν στην κατεύθυνση θετικών αποτελεσμάτων συνδεόμενων με την αύξηση της απασχολησιμότητας και της ανθρώπινης ευημερίας (Λαλιώτη, 2019), ενώ το έτος που διανύουμε (2023) έχει ανακηρυχθεί ως "Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων", σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν τη σημαντικότητα των δεξιοτήτων (skills) στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center:
Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης - ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5091685, εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.