Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβερίου
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Τη Παρασκευή 17/11/2023 στελέχη του Παραρτήματος Ρομά Αλιβερίου της κοινωφελούς επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου μαζί με γυναίκες και νέους από τον οικισμό αλλά και με εκπαιδευτικούς από το 10ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση“ROMALAND: Μιαφορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν” στη Ʃτέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Η θεατρική παράσταση του Ανέστη Αζά και του Πρόδρομου Τσινικόρη είχε ως κεντρικό θέμα τη ζωή των Ελλήνων Ρομά την οποία προσπάθησε να προσεγγίσει ανατρέχοντας σε γεγονότα, παίζοντας με τα στερεότυπα και αποφεύγοντας τη ρομαντικοποίηση. Η παράσταση -που ήταν κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία-διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή των Ρομά πρωταγωνιστών που αφηγήθηκαν ζωντανά τις πραγματικές τους ιστορίες στοχεύοντας να αναδείξουν τους πολλαπλούς κοινωνικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν και τις καθημερινές προσπάθειες που κάνουν για να τις ξεπεράσουν.

Μετά τη παράσταση ακολούθησε η virtual reality ταινία «Οιδίπους επί Κολωνώ» της Λουκίας Αλαβάνου με πρωταγωνιστές μέλη της κοινότητας των Ρομά στη Δυτική Αττική που ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα.

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους -και ειδικά για τους Ρομά κατοίκους από το Αλιβέρι - που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δικές τους καθημερινές ιστορίες να πρωταγωνιστούν σε μια κεντρική σκηνή.

Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα Ωνάση και ιδιαίτερα την κ. Μυρτώ Κοντονή για τα εισιτήρια και για τη κάλυψη της μεταφοράς μας στην Αθήνα, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για τα έξοδα διατροφής και τους εκπαιδευτικούς του 10ου δημοτικού σχολείου Νέας Ιωνίας που συνεργάστηκαν μαζί μας με τόση διάθεση στη δράση αυτή.

 

 

Φωτογραφίες από την δράση

 

 

 

Logo ESPA 2014 20 PEP Thessalias

Το παράρτημα Ρομά Αλιβερίου αποτελεί το 2ο υποέργο της Πράξης με αρ. ΟΠΣ 6003249 Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βόλου και χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας  στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027-2020. Η Πράξη εντάσσεται στο πρόγραμμα "Θεσσαλία 2021-'27"