Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Leonardo Da Vinci, στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου μαζί με άλλους 7 εταίρους από την Ευρώπη – εταιρίες και εκπαιδευτικές μονάδες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Κύπρο.
Τίτλος του προγράμματος είναι «Making jewellery –small enterprises for a big European crises» και στόχος η ενίσχυση των μικρών μονάδων αργυροχρυσοχοΐας και η στήριξή τους στην Ευρώπη της κρίσης, μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Στη συνάντηση εκτός από το Τμήμα Κοσμήματος το Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, συμμετείχαν σχολές από την Τσεχία, την Κύπρο και τη Φινλανδία και τέσσερις εταιρίες από την Ισπανία και την Πολωνία.
Η Α΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, η οποία διοργάνωσε και φιλοξένησε τη συνάντηση, είναι η αρχαιότερη από τις Τεχνικές Σχολές της Κύπρου. Τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής καλύπτουν, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ και των οποίων είναι και η Αργυροχρυσοχοϊα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διοργανώθηκαν δύο workshop, όπου οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη τεχνική της γαλβανοπλαστικής και να συγκρίνουν τους τρόπους εφαρμογής της συρματερή τεχνικής (filigree).
Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συμφωνίας για τη περιγραφή, υιοθέτηση και απόδοση μονάδων ECVET.
Tο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) μαζί με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων αποτελούν σημαντικά εργαλεία της ΕΕ για την προώθηση της κινητικότητας, της διαφάνειας και συγκρισιμότητας των τίτλων/προσόντων που χορηγούνται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Ειδικότερα, στόχος του ECVET είναι να διευκολύνει την αναγνώριση, μεταφορά και συγκέντρωση των μαθησιακών επιτευγμάτων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών συστημάτων διαφορετικών χωρών αλλά και διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων μέσα στην ίδια χώρα, στην προσπάθεια των ατόμων να αποκτήσουν ένα τίτλο/προσόν.
Το ECVET βασίζεται σε αρχές, έννοιες και διαδικασίες που αναπτύχθηκαν από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ECVET είναι:
Η υιοθέτηση της προσέγγισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων στο σχεδιασμό των τίτλων και των προγραμμάτων σπουδών.
Η διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τη λογική των ενοτήτων μαθησιακών αποτελεσμάτων/ σπονδύλων.
Αν και η εφαρμογή του ECVET είναι προαιρετική, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη ενσωματώσει στα εθνικά τους συστήματα απονομής τίτλων τις βασικές αρχές και έννοιες του Ευρωπαϊκού Συστήματος.
Tο διετές πλάνο του προγράμματος (2013-2015) περιλαμβάνει σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, δημιουργία e-dictionary, power-point και video σχετικά με την κατασκευή κοσμημάτων, στα οποία, μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος, θα έχουν πρόσβαση άνθρωποι από όλη την Ευρώπη που ασχολούνται με το κόσμημα.
Το ΔΙΕΚ Βόλου εκπροσώπησαν στην συνάντηση, ο διευθυντής Φ. Καλογιάννης, η καθηγήτρια του Τμήματος Κοσμήματος Μ. Οικονόμου και οι σπουδαστές : Α. Αλεξίου, Μ. Γραμματίκα, Χ. Παπαδοπούλου, Μ. Αργύρη και Γ. Δεληγιάννη.
(Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://www.diek.gr/news_articles.php?id=195)