ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ: LEONARDO DA VINCI PARTNERSHIP.
''MAKING JEWELLERY SMALL ENTERPRISES FOR A BIG EUROPEAN CRICES''
Συμμετείχε το Τμήμα Κοσμήματος του Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και επτά Ευρωπαϊκές Σχολές και Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κοσμήματος.
Το έργο ήταν αποτέλεσμα του σεμιναρίου ανάπτυξης συνεργασιών με τίτλο "Δημιουργικότητα και Καινοτομίες στη Χειροτεχνία και τις Τέχνες» που πραγματοποιήθηκε στο Espoo, στη Φινλανδία στις 9-12 Οκτωβρίου 2012. Το πρόγραμμα παρείχε στους σπουδαστές, γνώσεις στο αντικείμενό τους μέσω περιγραφών και βίντεο κλιπ των διαφόρων στυλ της κατασκευής κοσμημάτων χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, όπως ασήμι, γυαλί, μαργαριτάρια, ξύλο, πλαστική μάζα και ανακυκλωμένα υλικά.
Ένα δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων στο έργο και των κοινωνικών εταίρων ιδρύθηκε ως μια διεθνή πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών στην αγορά του κοσμήματος. Οι ομάδες-στόχος ήταν σπουδαστές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, γυναίκες περίπου 50+ ετών, άνεργοι και εκπρόσωποι του τομέα παραγωγής. Παρουσιάστηκαν οι καλύτερες τεχνικές για την παραγωγή, για παράδειγμα ενός ψηφιακού φωτογραφικού άλμπουμ με φωτογραφίες κοσμημάτων κατασκευασμένων από Ευρωπαίους σπουδαστές. Οι διακρατικές κινητικότητες με επισκέψεις σε εργαστήρια και η εκπαίδευσή τους σε τοπικό επίπεδο λειτούργησαν σαν μια πρακτική για τους σπουδαστές και το προσωπικό. Οι δραστηριότητες διάδοσης ήταν ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση πελατών στην αγορά κοσμήματος και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους σπουδαστές.
Το έργο ήταν το πρώτο βήμα για την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET). Επίσης δημιουργήθηκε μια βασική περιγραφή μιας μονάδας του ECVET στην κατασκευή κοσμημάτων η οποία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε επόμενα έργα. Μια μονάδα ECVET προωθεί τη συγκρισιμότητα και τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες βελτιώνοντας έτσι την απασχολησιμότητα και ενθαρρύνοντας την ελεύθερη κινητικότητα. Το έργο ξεκίνησε μια διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων στον τομέα της κατασκευής κοσμημάτων.
Το έργο εγκαθίδρυσε μια εταιρική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκών οργανισμών και μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων καλών πρακτικών είχε αντίκτυπο στους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης στον κλάδο του κοσμήματος.
Επίσημη ιστοσελίδα που παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος: http://www.makingjewellery.eu
{jathumbnail off}