Μελετες-Οδηγοι
Εργαλεια

Η έρευνα βασικών δημογραφικών στοιχείων που παρουσιάζεται εδώ πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού της Κοινωφελούς του επιχείρησης.

Σκοπός της έρευνας ήταν η επικαιροποίηση στοιχείων προηγούμενων ερευνών για τους Ρομά της περιοχής (2009 και 2012), μιας και παραδόθηκε στον Δήμο Βόλου έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (15-3- 2018)1 σύμφωνα με την οποία εντοπίζονται ακατάλληλες υγειονομικά συνθήκες για τους Ρομά κατοίκους της περιοχής.

Οι δημοτικές αρχές, για τις οποίες έχει εκπονηθεί Έκθεση Υγειονομικής Αναγνώρισης και Ελέγχου οφείλουν, ύστερα και από την κοινοποίηση των ανωτέρω συνοδευτικών εγγράφων να υποβάλλουν προς την Ειδική Γραμματεία Ρομά τα αιτήματα τους αναφορικά με τις πράξεις που θα υλοποιήσουν ανταποκρινόμενοι στα πορίσματα των υγειονομικών εκθέσεων, και τις γενικότερες πρόνοιες της δράσης στο πλαίσιο της παρ. 8 του άρθρου 159 για το σκοπό της έκδοσης της προαναφερθείσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση.

Επιπρόσθετα, η έκθεση έχει ως σκοπό να αποτελέσει το υπόβαθρο αναζήτησης λύσεων στα πλαίσια της πρόθεσης του Υπουργείου Εργασίας και του Δήμου Βόλου να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών καθημερινής ζωής των Ρομά κατοίκων2 κυρίως μέσα από (α) την επιδότηση ενοικίου, (β) τη δημιουργία κοινοτικού κέντρου με έμφαση στον εγγραμματισμό και στη στήριξη της σχολικής φοίτησης των παιδιών (κυρίως) και (γ) στη βελτίωση των κοινόχρηστων όρων καθημερινής υγιεινής, όπως πλυντήρια, πλύστρες, κτλ.


ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

  • Μαρία Ζορμπά, Κοινωνική Λειτουργός, Αν. Διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου
  • Ειρήνη Καλτσά, Κοινωνιολόγος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου
  • Αιμιλία Στάικου, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια του Παραρτήματος Ρομά Αλιβερίου του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βόλου της Κ.Ε.Κ.Π.Α. - Δ.Ι.Ε.Κ.
  • Νίκος Αντωνάκης, Κοινωνιολόγος/Κοινων. Λειτουργός, Προϊστάμενος Τμήματος προγραμματισμού Κ.Ε.Κ.Π.Α. - Δ.Ι.Ε.Κ.

Ανάλυση & Επιμέλεια Έκθεσης: Νίκος Αντωνάκης, Σεπτ 2018