Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

ΚΗΦΗ Αγριας
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου στo πλαίσιo του ομαδικού προγράμματος φυσικοθεραπείας πραγματοποιήθηκε στο ΚΗΦΗ Αγριάς πρόγραμμα άσκησης μέσω διαδραστικών παιχνιδιών κίνησης υπό την οργάνωση και την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή της δομής.

To exergaming (ηλεκτρονικά παιχνίδια με άσκηση) παρουσιάστηκε τις δεκαετίες του 2000 και 2010, όπου ήταν αρκετά δημοφιλής, σταδιακά όμως χάθηκε το ενδιαφέρον του κοινού, με αυτό να αναβιώνει την περίοδο της καραντίνας λόγο Covid.

Αντίθετα, με το εμπορικό κοινό παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον στις ακαδημαϊκές και ερευνητικές κοινότητες και κυρίως στον χώρο των επιστημών της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Με τη χρήση κάποιας συσκευής μεταφέρεται η κίνηση του ατόμου στο περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινητοποιεί τον ενδιαφερόμενο να αυξήσει το επίπεδο δραστηριότητάς του με έναν ευχάριστο και ασφαλή τρόπο. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που παρουσιάζουν τα οφέλη αυτού του είδους άσκησης σε διάφορους τομείς όπως η ισορροπία, η μυϊκή δύναμη και αντοχή, σε δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης, σε ομάδες ασθενών μετά από εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, νόσο του Πάρκινσον και γηριατρικών περιστατικών.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα επιλέχθηκε στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των ωφελούμενων να αυξήσουν το επίπεδο δραστηριότητάς και κινητικότητας τους, συνδυάζοντας και μια σειρά από ερεθίσματα με στόχο την ενδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών τους και την ενίσχυση της μεταξύ τους κοινωνικοποίησης. Είναι γνωστό ότι το 5-11% του πληθυσμού που βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα των 60-70 ετών, το οποίο μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό από 11-50%, παγκοσμίως παρουσιάζει σαρκοπενία (μείωση της μυϊκής μάζας λόγο γήρανσης), με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αρκετές σημαντικές μυοσκελετικές παθολογίες λόγο της μυϊκής ατροφίας και άλλα προβλήματα όπως κατάγματα λόγο πτώσεων. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με σκοπό τη μείωση της μυϊκής ατροφίας στους ηλικιωμένους πληθυσμούς και τη διατήρηση της υγείας και λειτουργικότητάς τους.

Στο ΚΗΦΗ Αγριάς του Δήμου Βόλου το οποίο αποτελεί ένα χώρο ημερήσιας φιλοξενίας παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπεία, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, μετακίνηση των ωφελουμένων από και προς την οικία τους.  Βασικός στόχος της δομής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων των μελών, όσο και των μελών του συγγενικού περιβάλλοντος.


2024 01 25 KHFH Agr Interactive Games2

Tο ΚΗΦΗ  Αγριάς είναι δομή συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027.  

Rounded square transparent KHFH

Logo ESPA 2021 27 PEP Thessalias