Το CineDoc Kids τον Ιανουάριο του 2018, άνοιξε την αυλαία του στην Αθήνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με προβολές στον κινηματογράφο Δαναό. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του εν λόγω Φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό, βοηθώντας το να νιώσει μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, που τους προσφέρουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Το CineDoc Kids εντάσσεται στο πρόγραμμα του CineDoc που προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.
Για το νεανικό κοινό της πόλης του Βόλου, η θεωρητικός κινηματογράφου και υπεύθυνη για το CineDoc Βόλου, Ελένη Χρυσοπούλου, σε στενή συνεργασία με τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου, επέλεξαν αρχικά δύο ταινίες μυθοπλασίας, που αποτελούν έναυσμα για ψυχαγωγία και ενημέρωση και που προβλήθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα- την «Επιχείρηση Αρκτική» και την «Χάιντι». Στο πλαίσιο της προβολής τα μέλη των Παιδικών Βιβλιοθηκών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τον κόσμο του Βόρειου και Νότιου Πόλου. «Υπάρχει ένα σημείο σύνορο και στο Βόρειο και στο Νότιο πόλο: το σημείο όπου η θερμοκρασίαδεν ανεβαίνει πάνω από το 0 καμιά εποχή του χρόνου και οι πάγοι εκεί δεν λιώνουν ποτέ. Υπάρχει έναάλλο σημείο σ’ αυτές τις περιοχές που αν η θερμοκρασία το ξεπεράσει οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουνεπικίνδυνα, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά τα όρια μεταξύπάγου και νερού θα ανακαλύψουν τα παιδιά στο εργαστήριο, μαθαίνοντας διάφορα στοιχεία για τους δύο πόλους καιακολουθώντας τους εξερευνητές αυτών των περιοχών που όλοι έδωσαν άλλοτε νικηφόρα κιάλλοτε όχι, μια υπεράνθρωπη μάχη με τον πάγο.Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί βασίζεται στο πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017, με θέμα “Περιπέτειες από σημείο σε σημείο”, που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στο οποίο συμμετέχουν οι Παιδικές Βιβλιοθήκες.
Στόχος αυτής της συνέργειας των δύο θεσμών είναι η επαφή του παιδικού και νεανικού κοινού με την μαγεία και τα μυστικά της τέχνης του κινηματογράφου, η αφύπνιση και ενημέρωσή του για φλέγοντα ζητήματα, με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό, μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα. Παράλληλα, προσφέρει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της οικογένειας να βρουν κοινό τόπο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας.
Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στις 18.00, θα προβληθεί στο «Αχίλλειον» η νορβηγική ταινία «Επιχείρηση Αρκτική» (Operation Arctic) της συγγραφέως και σκηνοθέτιδας GretheBoe-Waal, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Νορβηγικού Κέντρου Κινηματογράφου. Bασισμένη στο παιδικό βιβλίο του νορβηγού Leif Hamreη ταινία είναι μια σύγχρονη ιστορία περιπέτειας σε ένα απομονωμένο νησί στον Βόρειο Πόλο. Τρία αδέρφια- η 13χρονη Τζούλια και τα 8χρονα δίδυμα Ίντα και Σίντρε- από ένα τραγικό λάθος καταλήγουν στον Βόρειο Πόλο, χωρίς κανείς να ξέρει πού βρίσκονται και αντιμετωπίζουν με θάρρος και ευρηματικότητα επικίνδυνες καταστάσεις: άγρια ζώα, κρύο, χιονοθύελλες, έλλειψη τροφής και επικοινωνίας με τον κόσμο. Αγγίζοντας περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, και διαπροσωπικά, όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η θεματική της ταινίας αφορά το κουράγιο, την ευελιξία και την ικανότητα των παιδιών να αντιμετωπίζουν άφοβα τον κόσμο και να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Οι υπέροχες κινηματογραφικές εικόνες και αεροφωτογραφίες των φιόρδ, των αχανών παγωμένων αρκτικών τοπίων, των πολικών αρκούδων και του Βορείου Σέλας καθιστούν την ταινία δελεαστική για όλη την οικογένεια.
Η ταινία είναι κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω λόγω υποτίτλων στα ελληνικά. Η διάρκειά της είναι 90 λεπτά και η είσοδος είναι δωρεάν. Την ταινία θα προλογίσει η κα Ελένη Χρυσοπούλου και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για το περιβάλλον με τον κ. Γιώργο Κατσαδωράκη, Δρα Βιολογίας – Περιβαλλοντολόγο, και για τη σημασία και τα μυστικά του κινηματογράφου από την κα Ε. Χρυσοπούλου.
Το CineDoc Kids αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να συνδέσει την τάξη με τον ευρύτερο κόσμο, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να αναζητήσουν τη γνώση εκτός σχολικού πλαισίου και να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στη μάθηση. Οι ταινίες του CineDoc Kids μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο των μαθημάτων της ιστορίας, της γεωγραφίας, της μουσικής, των καλλιτεχνικών και της γλώσσας. Οι παράλληλες εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις προβολές ενθαρρύνουν τόσο τις συλλογικές δράσεις, όσο και τον διάλογο για τον ρόλο του κινηματογράφου και των media στη ζωή των παιδιών.