Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Στέγη Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

Αναπηρία

Logo EU CommissionΗ σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ορίζει τα άτομα με αναπηρία ως «τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια δύνανται να παρεμποδίσουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους».

Υπολογίζεται ότι 87 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Πολλά άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή με τα άλλα άτομα. Τα σχολεία ή οι χώροι εργασίας, οι υποδομές, τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες δεν είναι όλα προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Επίσης, μπορεί να τους φέρονται άσχημα ή άδικα.

Προκλήσεις

  • Μόνο τα μισά από τα άτομα με αναπηρία εργάζονται, ενώ η αναλογία αυτή για τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι 3 στα 4.
  • Το 28,4 % των ατόμων με αναπηρία αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού έναντι του 17,8 % των ατόμων χωρίς αναπηρία.
  • Μόλις το 29,4 % των ατόμων με αναπηρία έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με το 43,8 % των ατόμων χωρίς αναπηρία.
  • Το 52 % των ατόμων με αναπηρία αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις.

Διαμόρφωση πολιτικής

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία, με βάση τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.


Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ,

παρέχει υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία -κυρίως- μέσω των  προγραμμάτων

Εκτός από τις παραπάνω δράσεις, στήριξη στους συμπολίτες μας με αναπηρία παρέχουν και όλες οι υπόλοιπες δομές με χαρακτήρα κοινωνικής υπηρεσίας, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές ενημερώνονται τακτικά για τον καθολικό χαρακτήρα της υποστήριξης των ΑμεΑ

  • Ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει επίσης τα άτομα με αναπηρία, παρέχοντας υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ, μέσω του Τμήματος Πρόνοιας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και ΚΑΠΗ του ΟΤΑ. Πληροφορίες για την υπηρεσία μπορεί να αναζητηθούν στα γραφεία του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Βόλου (2ας Νοεμβρίου 129, στο ίδιο κτίριο με το Κέντρο Κοινότητας).

( Επιλέξτε μια από τις υποκατηγορίες για να μεταβείτε στην αντίστοιχη σελίδα)

Τον Οδικό Χάρτη Υλοποιώντας τη Σύμβαση των ΗΕ για τα  Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απέστειλαν κ. Κ. Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η ΕΣΑμεΑ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, επιθυμώντας να συνδράμουν την Πολιτεία στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας αποτελεί τον κεντρικό κόμβο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των ατόμων με αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της Πύλης, μπορείτε να: