To ευρωπαϊκό πρόγραμμα CoSpIRom (Common Spaces for Integration of Roma), υλοποιείται από τον 11/2018, για 24 μήνες,  από διακρατική σύμπραξη με επικεφαλή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλη την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ως τοπικό εταίρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα (Ρουμανία) και το Πανεπιστήμιο της Πίζα (Ιταλία). Το έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία κοινών χώρων συνάντησης Ρομά και μη Ρομά ως ενός αποτελεσματικού εργαλείου για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας ενός εργαλείου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά θα επιχειρηθεί να "ξαναγράψουμε" σε θετική κατεύθυνση τα στερεότυπα που η πλειοψηφική κοινωνία με τους θεσμούς της (αστυνομία, φυλακές, εκπαιδευτικό σύστημα και μηχανισμοί διακυβέρνησης) διατηρούν και αναπαράγουν για τους Ρομά. Η προώθηση θετικών προτύπων φιλοδοξεί να βάλει το δικό της λιθαράκι στην αλλαγή της εικόνας των Ρομά στα ΜΜΕ και στη δημόσια διοίκηση, μιας και θεωρούνται βασικά σημεία ανατροφοδότησης των αρνητικών στερεοτύπων για τους Ρομά που αποτελούν και σημεία ανατροφοδότησης του Κοινωνικού αποκλεισμού. 

Grant Agreement number: 809859 — CoSpIRom — REC-AG-2017/REC-RDIS-DISC-AG-2017

ΣΤΟΧΟΙ

  • Ανάπτυξη κοινών χώρων για Ρομά και μη Ρομά ως αποτελεσματικών εργαλείων για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
  • Προβολή θετικών εικόνων και για τα δύο μέρη ως εργαλείου καταπολέμησης των στερεοτύπων.
  • Αντιμετώπιση καθιερωμένων και κοινών εμποδίων για την κοινωνική ένταξη και συνοχή
  • Ενδυνάμωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας των Ρομά για την απόκτηση δεξιοτήτων και διεκδίκησης των δικαιώματων τους ως πολιτών.
  • Συμβολή στη βελτίωση των εθνικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά (και της ΕΕ).
  • Τεκμηρίωση των ιδιαιτεροτήτων, ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των εταίρων και ανάπτυξη σχετικών εργαλείων για χρήση από την ΕΕ σε παρόμοια θέματα.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2014-2020).

Το περιεχόμενο αυτής της αναφοράς στην τρέχουσα ιστοσελίδα για το έργο COSPIROM αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις των συντακτών και είναι αποκλειστική ευθύνη τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.


THIS PROJECT IS FUNDED BY THE EUROPEAN UNION'S RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP PROGRAMME (2014 - 2020).

The content of this reference in current website for COSPIROM project represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

Στόχος των εργαστηρίων μαθηματικού γραμματισμού είναι καταρχάς οι φοιτητές/-τριες να συνειδητοποιήσουν ότι τα Μαθηματικά δεν είναι μια γνώση ανεξάρτητη πολιτισμικού πλαισίου (culture free) και ότι οι μαθητές φέρουν στην τάξη πολιτισμικά σχετική γνώση. Επομένως μαθητές που προέρχονται από πολιτισμικές ομάδες διαφορετικές της κυρίαρχης έχουν διαφορετικούς πόρους γνώσης.

Firstly, Pr. Kleftaras, Dean of Faculty, welcomed the members of the project team. Project Coordinator, Charoula Stathopoulou, after welcoming the team members, presented the overview of the project. During the first day of the meeting, all team members discussed about the project schedule, plan, objectives and deliverables.

Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η εναρκτήρια ημερίδα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CoSpIRom: Κοινοί χώροι (αλληλεπίδρασης) για τη συμπερίληψη των Ρομά (Common Spaces for the Integration of Roma).

Στις 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ, νεαρούς και νεαρές Ρομά και τα μέλη της ομάδας έργου του Ευρωπαϊκού προγράμματος CoSpIRom (Common Spaces for the Integration of Roma) από το ΠΘ και το ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.