Μελετες-Οδηγοι

 Meleti Viosimotitas DIEK 2011  00 final report Go4YOU  2013 Odigos Koinwnikwn Ypiresiwn Volou  2014 09 11 NATIONAL REPORT Greece Ell rev7  Odigos Diakopis Kapnismatos2 web
     
 20120601 ROMUP EuropeanReport I Succesfull Practises ROMA  12 roma tales shrinked  The Tree of Life S    
     
         

Συνοπτική Περιγραφή του Προγράμματος
Το πρόγραμμα με τίτλο «Διακυβέρνηση για τους Νέους» (Governance for Youth - Go4You) υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ποιότητας Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου (Συντονιστής Φορέας) από το Σεπτέμβριο 2013 έως και το Μάιο του 2014.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για νέους με αναπηρίες και μη και είχε τους εξής στόχους:

Αν και για τους Ρομά του Βόλου έχουν συνταχθεί αρκετές εκθέσεις από διάφορους κρατικούς φορείς, τον ΟΤΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και

άλλους, λείπουν τα στοιχεία για τις μικρότερες γειτονιές των Ρομά στο Βόλο (Αγία Παρασκευή & Προσφυγικά) -ίσως γιατί οι 2 αυτές κοινότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικής ένταξης από τις άλλες 2 (Αλιβέρι και Νεάπολη).

Η έρευνα βασικών δημογραφικών στοιχείων που παρουσιάζεται εδώ πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού της Κοινωφελούς του επιχείρησης.

Συνήθως τους συνοδεύουν μύθοι και δοξασίες. Έχουν γράψει για αυτούς ποιητές, μουσικοί, μυθιστοριογράφοι, ιστορικοί... Αυτή τη φορά οι ίδιοι οι Ρομά μας καθιστούν ακροατές των αφηγήσεων τους.

Ξεκλειδώνουν μέσα από τη διήγηση των παραμυθιών τους, τις εικόνες, τα ταξίδια, τις μαγικές και φανταστικές στιγμές της ζωής τους. Οι λέξεις τους δεν έχουν είδωλα για αυτό και η καταγραφή των διηγήσεων τους γίνεται αφορμή διατήρησης της μνήμης.

Ψηφιοποιήσαμε τον οδηγό διακοπής καπνίσματος που εκδόθηκε από την πρ. Δημοτική Επιχείρηση του προκαλλικρατικού Δήμου Βόλου, του ΔΟΥΚ. Ο Οδηγός εκδόθηκε το 2002 στα πλαίσια υλοποίησης του ολοκληρωμένου προγράμματος URBAN και διατηρεί μέχρι σήμερα ακέραια τη χρησιμότητά του.

Οδηγός Κοινων. Υπηρεσιών 2013

Εκδόθηκε ο νέος οδηγός Κοινωνικών Υπηρεσιών της πόλης μας για το 2013. Ο οδηγός, εκδόθηκε σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Βόλου, συνεχίζοντας την καλή πρακτική της ετήσιας έκδοσης οδηγού υπηρεσιών του πρώην ΔΟΥΚ.

 

Το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου είναι η συνέχεια της «Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών», που ιδρύθηκε το 1986 από τον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου», με την οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ και του Δήμου Βόλου. Η Σχολή με τις δράσεις των 7 τότε ειδικοτήτων και των «ελεύθερων εργαστηρίων», συνέβαλε στην καλλιτεχνική εικόνα της πόλης.