Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

Γραφειο Απασχολησης (Job Center)
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Με άξονα την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος μέσα σε μία ομάδα και τις καλύτερες δυνατές συνεργασίες με τους επαγγελματίες των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής, την Τετάρτη 1η του Νοεμβρίου 2023 διοργανώθηκε προβολή εκπαιδευτικής ταινίας στο χώρο του Γραφείου Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης "Job Center" της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου (Λαχανά 5 και Λήμνου, Παλαιά Βόλου).

Αφορμώντας από την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα για την προαγωγή της Υγείας και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, προγραμματίστηκε δράση κτισίματος ομάδας "team-building". Στόχευση ήταν η ενίσχυση δημιουργικών δεξιοτήτων, κριτικής σκέψης καθώς και της βέλτιστης ανάπτυξης των επαγγελματιών των ομάδων που συνυφαίνουν το πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Βόλου πάνω σε θέματα που άπτονται της κοινωνικής οικονομίας. 
 
Η εν λόγω δράση (μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικού σκοπού)  αφορούσε την προβολή της Ιταλικής κοινωνικής ταινίας "Si puo fare/ Μπορεί να γίνει" που ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη του συνεταιρίζεσθαι στα ψυχικά νοσούντα άτομα. Ειδικότερα, η ταινία εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη γειτονική Ιταλία στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης τη δεκαετία του '80 όταν μπήκε σε εφαρμογή ο περίφημος νόμος Μπαζάλια Φράνκο Μπαζάλια: ο άνθρωπος που έριξε τα κάγκελα των ασύλων | Ημεροδρόμος (imerodromos.gr) για το κλείσιμο των ιδρυμάτων χρόνιας παραμονής, οπότε και ένα αναπτύχθηκε ένα πρώτο οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών στην κοινότητα για την υποδοχή των πρώην έγκλειστων τροφίμων.  
 
Σε αυτό το μοτίβο η υπόθεση της ταινίας συναντά τον Νέλο, έναν συνδικαλιστή που όταν επικράτησε ο περιβόητος Νόμος Μπαζάλια προσπαθεί να δει τι θα γίνουν οι τρόφιμοι που βγαίνουν ελεύθεροι μέσα από fast-track διαδικασίες στον κοινωνικό ιστό. Έτσι, λοιπόν, δημιουργεί έναν κοινωνικό συνεταιρισμό αναδεικνύοντας τις δυσκολίες μα κυρίως τα πολλαπλά οφέλη μέσα από τα οποία καρποφορεί η αξία του συνεταιρίζεσθαι, δηλώνοντας εμφατικά ότι: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ/ "Si puo fare.
 
Στη δράση συμμετείχαν συνάδελφοι και συναδέλφισσες από το Κέντρο Κοινότητας και τα Παραρτήματα ΡΟΜΑ της Αγίας Παρασκευής και του Αλιβερίου, από τον Ξενώνα Αστέγων, το Κοινωνικό HotSpot Ξηροκάμπου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ καθώς επίσης και από την ΑΜΚΕ Δίοδο.
 
Στη λήξη της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση και ανατροφοδότηση σχετικά με θέματα κοινωνικής οικονομίας και ένταξη ευπαθών ομάδων, αναφέρθηκαν ιδέες και πρότερα παραδείγματα  με επίκεντρο το Νομό Μαγνησίας. Συγχρόνως, μέσω της εν λόγω δράσης έγινε σύνδεση με ομότιμους Κοινωνικούς Φορείς αλλά και με το ρόλο του Job Center στο πλαίσιο υποστήριξης και προαγωγής της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 
 
Τέλος, δόθηκε κατάλληλα διαμορφωμένο ενημερωτικό φυλλάδιο για τις υφιστάμενες υπηρεσίες στο πεδίο της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας που προάγει το Job Center. 
 2023 11 01 JoBC Si Puo Fare

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center, ανατρέξτε:

Για περισσότερες πληροφορίες για την Πανελλήνια Ομοσπονδία των ΚΟΙΣΠΕ , ανατρέξτε:
 
 JOB CENTER

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center: 

Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) (kekpa.gr)

Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης - ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5091685, εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.