Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης(Job Centre)
Αρ. ΟΠΣ ΠΡΑΞΗΣ: 5091685
Η πράξη εντάσσεται στην εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου με τίτλο
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΒΑΑ)».
Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) αποτελεί πιλοτική νέα δομή προώθησης της απασχόλησης των ωφελουμένων προνοιακών επιδομάτων με στόχο την ενίσχυση της Απασχολησιμότητας τους. Η δομή λειτουργεί στο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης λειτουργώντας διασυνδετικά μεταξύ προνοιακών δομών του Δήμου Βόλου, των δημόσιων δομών απασχόλησης καθώς και των εμπλεκομένων φορέων και ιδιωτών αναφορικά με την προσφορά εργασίας και εντάσσεται λειτουργικά και χρηματοδοτικά στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου. Η μεθοδολογία της εστιάζεται στο Coaching και στη Συμβουλευτική βάσει του μοντέλου επικέντρωσης σε λύσεις (Solution Focused).
Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Centre) είναι μια κοινωνική δομή που εφαρμόζει πρακτικές προώθησης της απασχόλησης των ανέργων και των ατόμων που πλήττονται από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό και διασυνδέει τις υπηρεσίες απασχόλησης με τις αυτοδιοικητικές προνοιακές υπηρεσίες.
Στις υπηρεσίες του περιλαμβάνονται και ατομικές συναντήσεις με ειδικούς σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και ψυχολογίας, ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης, βιωματικά εργαστήρια εκπαίδευσης και συνεργασία με πιθανούς εργοδότες, φορείς για απασχόληση καθώς και κοινωνικούς φορείς για τη δυνατότητα απασχόλησης σε όσους πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται.
Η δομή απευθύνεται σε ωφελούμενους ανέργους / μειονεκτούντα άτομα, κατά προτεραιότητα της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής ΒΑΑ Βόλου, οι οποίοιεντάσσονται μέσω πρόσκλησης / συνέντευξης ή παραπομπής ως Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρ. ΚΕΑ) ή/και ως ωφελούμενοι των δομών υποστήριξης της φτώχειας και του ξενώνα φιλοξενίας αστέγων.
Για τη λειτουργία της δομής προβλέπεται η χρηματοδότηση της στελέχωσης της έως 31/10/2023 με έως 10 (δέκα) στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων: 3 (τρείς) κοινωνικούς λειτουργούς, 1 (έναν) ψυχολόγο, 1 (έναν) διοικητικό υπάλληλο και 1 (έναν) οικονομολόγο μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης καθώς και στελεχών άλλων ειδικοτήτων, συναφών με τις ανάγκες των ωφελούμενων, μέσω συμβάσεων μίσθωσης έργου.
ΦΥΣ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ (επιλογή μεθοδολογίας και ανάλυση της υλοποίησης της πράξης ή των επιμέρους υποέργων αυτής, με ιδιαίτερη αναφορά στη συσχέτιση της υλοποίησης των επί μέρους υποέργων της πράξης)
Η πράξη υλοποιείται με ένα υποέργο που θα εκτελεσθεί με ίδια μέσα. Η βασική μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η επικέντρωση σε λύσεις και όχι στα προβλήματα (Solution Focused). Δεν εστιάζεται στην ατομική συμβουλευτική με ραντεβού αλλά χρησιμοποιεί οποιεσδήποτε άμεσες και έμμεσες τεχνικές μπορούν να καταστήσουν τον άνεργο αυτόνομο ώστε να μπορεί να προβεί σε οποίες ενέργειες αναζήτησης εργασίας από μόνος του (Coaching).
Εφόσον κρίνεται ότι ο ωφελούμενος έχει τις δυνατότητες και μπορεί να συνεργασθεί με άλλους, εξετάζονται οι περιπτώσεις ίδρυσης κοινωνικής επιχείρησης -συχνά- σε συνέργεια με το Γραφείο για το Επιχειρείν και τις κοινωνικές δομές παραπομπής και στηρίζονται οι συμμετέχοντες στα βήματα τους έως την ίδρυση της επιχείρησης και την πρώτη υποβολή χρηματοδότησης ή υποψηφιότητας σε πρόσκληση. Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Centre) πληροφορεί, ενδυναμώνει, αξιολογεί και παραπέμπει τα άτομα και τις ομάδες. Οι τελικές αποφάσεις ένταξης σε πρόγραμμα απασχόλησης ανήκει σε υπηρεσίες δημοσίων πολικών όπως τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση του ΟΑΕΔ. Μετά την τοποθέτηση σε θέση εργασίας παρέχεται υποστήριξη με σκοπό την παραμονή στη θέση αυτή.
Η ομάδα των στελεχών του κέντρου που θα ασχολείται με την δικτύωση εργασίας θα έχει επίσης ως ομάδες στόχου τους εργοδότες και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης της περιοχής του Βόλου. Η πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου της πράξης πρέπει να γίνεται, μεταξύ των άλλων, μέσω μηνιαίας Έκθεσης πεπραγμένων της δομής, μηνιαίων καρτελών καταγραφής των ωφελουμένων της πράξης, παρουσιολογίων του προσωπικού που θα απασχοληθεί στη δομή καθώς και εντύπου και ψηφιακού υλικού των δράσεων ενημέρωσης και δικτύωσης. Για τη λειτουργία της δομής προβλέπεται η απασχόληση 6 (έξι) στελεχών διαφορών ειδικοτήτων μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης.
Ειδικότερα προβλέπεται η στελέχωση με 3 (τρεις) ΠΕ/ΤΕ κοινωνικούς λειτουργούς εκ των οποίων ο ένας θα είναι συντονιστής της ομάδας έργου της δομής, 1 (έναν) ψυχολόγο, 1 (έναν) διοικητικό υπάλληλο, καθώς και 1 (έναν) οικονομολόγο. Συμπληρωματικά η δομή δύναται να αναθέσει σε 4 συνεργάτες μέσω συμβάσεων έργου, εξειδικευμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους στις διαφορετικές φάσεις της διαδικασίας ενδυνάμωσης τους, ανάλογα με τις ανάγκες που εντοπίζονται. Τέλος, η δομή δύναται να απασχολήσει και μόνιμο προσωπικό του δικαιούχου, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τις διαμορφούμενες ανάγκες και της διατεθείσα εμπειρογνωμοσύνη των στελεχών σε διάφορες φάσεις της συμβουλευτικής/coaching ενδυνάμωσης.
Η δομή θα παραγάγει υλικό δημοσιότητας με αποδέκτες την τοπική κοινωνία, τους ωφελούμενους και τους δυνητικούς εργοδότες, ενώ θα επιδιώξει να δικτυωθεί με τους εμπλεκόμενους στην προσφορά εργασίας, την προώθηση της απασχόλησης, την επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων και την κοινωνική φροντίδα.
Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ ως δικαιούχος της πράξης θα μεριμνήσει για την κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση της τοπικής κοινότητας και θα διασφαλίσει τους όρους ενημέρωσης και πληροφόρησης που θέτουν: ο Κανονισμός 1303/2013 (Γενικός Κανονισμός) και ο Εκτελεστικός Κανονισμός 821/2014 (περί καθορισμού κανόνων εφαρμογής του Κανονισμού 1303/2013), ο Κανονισμός 1304/2013 (Κανονισμός ΕΚΤ), ο Οδηγός Δημοσιότητας ΕΣΠΑ 2014-20 της Εθν.Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και η Στρατηγική Επικοινωνίας του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί και σχετικό Σχέδιο Δημοσιότητας και Επικοινωνίας που συνοδεύει την παρούσα αίτηση χρηματοδότησης.
Το Σχέδιο Δημοσιότητας & Επικοινωνίας έχει ως στόχο:
- να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ωφελουμένων που προέρχονται κυρίως από ομάδες που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό ή απειλούνται από αυτόν και βασικό αίτιο αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία επικοινωνίας και ενημέρωσης τους (εξαιτίας πχ. χαμηλού μορφωτικού και οικονομικού επίπεδου, κοινωνικού ρατσισμού, κλπ),
- να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει φορείς και λοιπές Υπηρεσίες με τις οποίες θα υπάρξει και συνεργασία-δικτύωση,
- να προβάλει τα οφέλη από τη λειτουργία της δομής,
- να προβάλει ισότιμα τη στήριξη και συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της δομής ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την πραγματική σύγκλιση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Ειδικότερα ο δικαιούχος (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) θα πρέπει να εφαρμόζει κατ'ελάχιστον τα εξής μέτρα:
- αναγνώριση για τη στήριξη που έλαβε από την Ε.Ε. με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο που διαθέτει www.kekpa.gr με σύντομη περιγραφή της πράξης, ιδιαίτερη αναφορά στους στόχους της και επισημαίνοντας τη συγχρηματοδότηση από το ταμείο
- ανάρτηση αφίσας δημοσιότητας στους χώρους υλοποίησης / λειτουργίας του έργου: τοποθέτηση τουλάχιστον μιας αφίσας (ελάχιστου μεγέθους Α3) με πληροφορίες σχετικά με το έργο και τη χρηματοδοτική συνδρομή της ένωσης, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό.
Στο πλαίσιο δικτύωσης με άλλους φορείς και υπηρεσίες, τα μέλη του προσωπικού του Ξενώνα Αστέγων Βόλου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης – Δημοτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό κα Περδίκη Βασιλική και επισκέπτρια υγείας κα Τζικούλα Ευαγγελία της Τοπικής Μονάδας Υγείας Νέας Ιωνίας (ΤΟΜΥ).
Συνάντηση Δικτύωσης Ξενωνα Αστέγων με την Κοινων. Υπηρεσία του Γηροκομείου Βόλου
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου μέλη από το προσωπικό του Ξενώνα Αστέγων Βόλου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης – Δημοτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό του Γηροκομείου Βόλου
Συνάντηση Δικτύωσης Ξενώνα Αστέγων και Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας
Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου τα μέλη του προσωπικού του Ξενώνα Αστέγων Βόλου της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, συναντήθηκαν με την κοινωνική λειτουργό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου. Κατά την συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους Ξενώνες, οι οποίες είναι η μεταβατική φιλοξενία, η σίτιση, η ψυχοκοινωνική στήριξη και η επανένταξη των ωφελουμένων στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.