Καλησπέρα σε όλους,

Ακολουθούν κάποιες διευκρινίσεις για κάποια από τα ερωτήματα που επαναλαμβάνονται. Παρακαλούμε θερμά, για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που υποδέχονται και καταχωρούν αιτήσεις (και που ενδεχόμενα δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα παραληπτών ή δεν λαμβάνουν τα μηνύματα):

1) Εκτός γάμου αναγνωρισμένα τέκνα: Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, παρ. 1, εδάφιο β΄ του άρθρου 1515 η άσκηση επιμέλειας ανήκει στην μητέρα.

Επομένως, δεν απαιτείται επιπλέον δικαστική απόφαση που να της την εκχωρεί και δεν πρέπει να ζητείται από τους Δήμους σαν επιπλέον δικαιολογητικό προκειμένου να την εντάξουν στο ΚΕΑ σαν μονογονείκη οικογένεια, ακόμα και αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα στο Δημοτολόγιο.

2) Εξωϊδρυματικά επιδόματα αναπηρίας από ασφαλιστικούς φορείς: Τα συγκεκριμένα επιδόματα, εφόσον εμφανίζονται στην αίτηση σαν ποσά, με την προσκόμιση της βεβαίωσης από τον Ασφαλιστικό φορέα, ότι πρόκειται για επιδόματα και όχι για αναπηρική σύνταξη, αφαιρούνται από τον υπάλληλο/χρήστη του Δήμου.

3) Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενών (Ε.Δ.Τ.Ο.): Σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 4000/3/10-πβ΄ από 14-11-2012, Κοινή Υπουργική Απόφαση «Παραμονή και εργασία Ομογενών από Αλβανία» (ΦΕΚ- 3043 τεύχος Β΄ /15-11-2012), τα Ε.Δ.Τ.Ο. που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος της νέας ΚΥΑ μετατρέπονται σε αόριστης διάρκειας, ασχέτως του χρόνου εκδόσεώς τους και οι κάτοχοί τους δεν υποχρεούνται να τα ανανεώσουν. Επίσης δεν ανανεώνονται και τα Ε.Δ.Τ.Ο., η ισχύς των οποίων έληξε πριν από την 15-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ στο ΦΕΚ.

4) Θάνατος μέλους του νοικοκυριού: Σε περίπτωση αλλαγής της σύνθεσης του νοικοκυριού λόγω θανάτου, εάν εμφανίζεται η ένδειξη "system cancelled", αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του θανόντα/ούσας, ώστε να γίνεται ενημέρωση του ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ.

5) Άδεια διαμονής για ανήλικα μέλη νοικοκυριού: Σύμφωνα με την ΚΥΑ του προγράμματος, «σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης της». Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι δεν ζητείται άδεια διαμονής για τα ανήλικα μέλη του νοικοκυριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αντίστοιχο πεδίο της αίτησης δεν συμπληρώνεται.

6) Μοριοδότηση για ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ: Τόσο οι υποχρεώσεις απέναντι στον ΟΑΕΔ, όσο και η μοριοδότηση για ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, αφορούν αποκλειστικά στον δικαιούχο, δηλαδή στο πρόσωπο που υποβάλλει την αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού.

7) Έντυπο συναίνεσης για την τροποποίηση της αίτησης: Για την τροποποίηση εγκεκριμένης αίτησης ΔΕΝ απαιτείται έντυπο συναίνεσης, ΜΟΝΟ ΑΝ έχει ήδη προσκομιστεί. Αν δεν έχει (π.χ. ο δικαιούχος είχε υποβάλει την αίτηση από το σπίτι), απαιτείται έντυπο συναίνεσης υπογεγραμμένο από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

8) Διευκρίνιση για την πιστοποίηση περιστατικών αστεγίας: Σχετικά με το ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στις 20/2/2016, διευκρινίζεται ότι οι προτεινόμενες ειδικότητες δημοτικών υπαλλήλων, π.χ Δημοτική Αστυνομικοί ή Διοικητικοί Υπάλληλοι, μπορούν μόνο να πραγματοποιήσουν εντοπισμό και καταγραφή περιστατικών αστέγων και σε καμία περίπτωση αυτή η ενέργεια δεν αποτελεί ή δεν υποκαθιστά την Κοινωνική Έρευνα της οποίας την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν οι επαγγελματίες Κοινωνικοί Λειτουργοί που υπηρετούν με έμμισθη θέση στον εκάστοτε Δήμο.

Άρθρα Κ.Ε.Α.
Άρθρα Επιδοματος Στεγασης

ΚΑΠΗ Δημου Βολου

Στήριξη Τρίτης Ηλικίας