Εργαλεια
Τυπογραφια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, ημερίδα που διοργάνωσε ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου με θέμα «Αστεγία και Προκατάληψη»
Η δομή Ξενώνας Αστέγων Βόλου εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ένταξης της Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΒΟΛΟΥ» με Κωδικό ΟΠΣ 5032717 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και λειτουργεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2012.

Πρωταρχικός σκοπός του ξενώνα αστέγων είναι η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσμενή συνθήκη. Βασικό εργαλείο στην επίτευξη του, αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το φαινόμενο της αστεγίας μέσω δράσεων ενημέρωσης.   
Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται τα άτομα με άμεσο πρόβλημα στέγασης, που στερούνται οικονομικούς και κοινωνικούς  πόρους, ώστε να εξασφαλίσουν χώρο διαμονής και τα βασικά μέσα επιβίωσης. Πολλές φορές, οι άστεγοι διακατέχονται από συναισθήματα περιφρόνησης, βιώνοντας ακραία τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι δυσκολίες και τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά την διαβίωση τους, οδηγούν στην αποστέρηση από θεμελιώδη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης, η απομάκρυνση από τον οικογενειακό κύκλο, η απουσία άτυπων δικτύων και η δυσκολία επανένταξης στην εργασία εμβαθύνουν το άτομο στην χρόνια αστεγία με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της κοινωνίας σε ενταγμένους και αποκλεισμένους. Η υψηλή συγκέντρωση αρνητικών χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας, προσδίδει μια αρνητική ταυτότητα και οδηγεί πολλές φορές την κοινότητα σε εσφαλμένο κοινωνικό σχεδιασμό έχοντας υιοθετήσει τα κυρίαρχα στερεότυπα. 

Η υψηλή συγκέντρωση αρνητικών χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας, προσδίδει μια αρνητική ταυτότητα

Έχοντας εις γνώση την παραπάνω προσέγγιση, αναγκαία κρίνεται η εις βάθος μελέτη των αιτιών που οδηγούν στην υιοθέτηση στερεοτυπικών αντιλήψεων. Οι προκαταλήψεις είναι αυτές που εμποδίζουν την κοινότητα και τους εμπλεκόμενους των υπηρεσιών να προσεγγίσουν το κοινωνικό φαινόμενο της αστεγίας στην πραγματική του διάσταση. Εργαλείο αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει η συνεχής ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση από το κράτος πρόνοιας για το εν λόγω φαινόμενο προς όλες τις κατευθύνσεις μέσω ριζοσπαστικών παρεμβάσεων. 
   Η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ Σοφία Χάλαρη η οποία βρίσκεται πάντα δίπλα μας, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους πολίτες που παρευρέθησαν στην ημερίδα, που είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερώνουν για περιστατικά αστέγων όπως και στους φορείς που υποστηρίζουν το έργο του Ξενώνα Αστέγων Βόλου

Ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ένταξης της Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΒΟΛΟΥ» με Κωδικό ΟΠΣ 5032717 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020».


Για πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Ξενώνα Αστέγων, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στο 2421091614 είτε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 με 17:00.

ΚΑΠΗ Δημου Βολου

Ξενώνας Αστεγων Νεάπολης