09
Παρ, Ιουν

Erasmus+

ΔΙΕΚ-Επαγγελματικη Εκπαιδευση
Εργαλεια
Τυπογραφια

Το Σάββατο 14/5 πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Πόλης μας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Στόχος του φεστιβάλ, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Σοφία  Χάλαρη,  ήταν η παροχή πληροφόρησης στην μαθητική κοινότητα σχετικά με τις προοπτικές επιλογής σπουδών αλλά και της πληροφόρησης για τα επαγγέλματα και γενικότερα την αγορά εργασίας.

Το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ με την ενεργή του συμμετοχή ενημέρωνε τους επισκέπτες  - μαθητές και γονείς στην πλειοψηφία τους – για τις παροχές και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που υλοποιεί. Όντας ένας εκπαιδευτικός φορέας που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην πόλη του Βόλου είναι το μοναδικό ΙΙΕΚ που ανήκει σε Δήμο σε όλη την Ελλάδα. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός - ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου - και αντικείμενο του είναι η αρχική επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς των Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Τουρισμού, των Οικονομικών και της Πληροφορικής ,ενώ αναμένεται και η έγκριση άλλων 5 ειδικοτήτων στον τομέα του Αθλητισμού και της Υγείας.

Στο ενημερωτικό stand του ΙΙΕΚ συμμετείχε και η ειδικότητα των Τουριστικών , προσφέροντας στους επισκέπτες refreshments. 

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τη αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων που την επιλέγουν είτε άμεσα μετά το λύκειο , είτε αφού αποφοιτήσουν από κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δ.Β. είναι άνθρωποι που επιλέγουν να ξεκινήσουν από την αρχή ένα επάγγελμα που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα, στις ικανότητες και στα ενδιαφέροντά τους. Όπως τόνισε στην ομιλία της η Διευθύντρια του ΙΙΕΚ Δ.Β. Μ. Βούλγαρη, ‘η επιλογή επαγγέλματος είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνει ο άνθρωπος στη ζωή του, γιατί όταν δεν αγαπάει κάποιος αυτό που κάνει , ή διαπιστώνει ότι δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες, που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει στον τομέα του ή έχει διαλέξει ένα επάγγελμα ή κλάδο με το οποίο νιώθει αταίριαστος, καταλήγει να νιώθει εγκλωβισμένος και δυστυχισμένος’.

Σε ερώτημα που τέθηκε σε ομάδα μαθητών «ποιο πιστεύετε πως είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής τομέα σπουδών;» μεγάλη μερίδα μαθητών απάντησε ότι είναι η απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη  μείωση της απασχόλησης των νέων και ο κίνδυνος που δημιουργεί στο «να χαθεί μια γενιά», κινητοποίησε όλη την Ευρώπη για την άμεση λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση της απασχόλησης των νέων. Κεντρικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έχει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέσω της καλύτερης σύνδεσης και ανταπόκρισης με την αγορά εργασίας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στην ευρωπαϊκή ατζέντα η βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι προτεραιότητα έως το 2040.

Το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου κατέχει υψηλό ποσοστό, επιτυχόντων στις Κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και αποφοίτων με διακεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, γεγονός που ενισχύεται από τη δραστηριότητα του ΓΕΑΣ (Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης & Σταδιοδρομίας ) του.  Το  ΓΕΑΣ σε συνεργασία με φορείς της Περιοχής μας, όπως το JOB Center της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον ΟΑΕΔ, το Κ.Α.Λ.Ο. κ.τ.λ., ενημερώνεται  άμεσα  για τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις σε δεξιότητες εργασιακών θέσεων που ζητά η κάθε επιχείρηση, φέρνει σε επαφή τους σπουδαστές και τους απόφοιτους με τις επιχειρήσεις  και σύναμμα  τους παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τον τρόπο σύνταξης βιογραφικού, τη διαδικασία συνέντευξης, τη σύνθεση portfolio και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Η λειτουργική ενδυνάμωση της διασύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Σοφία  Χάλαρη, αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση του επικίνδυνα διογκωμένου φαινομένου της νεανικής ανεργίας που λαμβάνει, πλέον, ολοένα και πιο διακριτά διαθρωτικά χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό οι σπουδές και η μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση επιβάλλεται να είναι στοχευόμενες και συνειδητές επιλογές. Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στο ΙΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

 

Δείτε περισότερα στην Iστοσελίδα του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου

proypoth eggrafeis

Άρθρα ΔΙΕΚ