09
Παρ, Ιουν

Ειδικότητα Σχεδιαστή Μόδας

ΔΙΕΚ-Επαγγελματικη Εκπαιδευση
Εργαλεια
Τυπογραφια

Η ειδικότητα του Σχεδιαστή μόδας είναι μια από τις 18 ειδικότητες του ΙΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου,  ανήκει στον  τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και αποτελεί μια από τις πιο παλιές και πιο δραστήριες ειδικότητες από την ίδρυση της σχολής έως σήμερα.

Αρχικά το 1989, στην τότε σχολή των Εφαρμοσμένων Τεχνών, άρχισαν να υλοποιούνται σεμινάρια μόδας και λίγο αργότερα το 1990 άρχισε να λειτουργεί ως ειδικότητα με πλήρες πρόγραμμα σπουδών.

Το1991, έγινε η πρώτη Επίδειξη Μόδας με δημιουργίες των Σπουδαστών στο Κέντρο Τέχνης G. De Chirico που προσέλκυσε πλήθος κόσμου και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής χρονιάς παρουσιάστηκαν  σχέδια, ρούχα και αξεσουάρ σε θεματικά catwalks, σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Πόλης του Βόλου, όπως το Ενυδρείο, η Παραλία, το Κολυμβητήριο και o Αγ. Νικόλαος.

Η έναρξη της σχολής ως ΙΕΚ

Το 1994 η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών μετατράπηκε σε ΙΕΚ και μέχρι σήμερα αποτελεί  το μοναδικό ΙΙΕΚ στην Ελλάδα που ανήκει σε Δήμο. Νέος οδηγός σπουδών τέθηκε σε εφαρμογή και οι σπουδαστές του τμήματος Σχεδιαστής Μόδας παρακολουθούν μαθήματα που αφορούν την Ιστορία της Τέχνης και της Ενδυμασίας, το styling, το Ελεύθερο Σχέδιο, το Χρώμα, την Κοπτική  και Ραπτική καθώς και μαθήματα marketing και προσομοίωσης της επαγγελματικής διαδικασίας.

Οι εργασίες των Σπουδαστών έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε μεγάλες διοργανώσεις της Αθήνας, όπως οι: Athens Fashion Week, και Athens Xclusive Designers Week, της Λάρισας στα Γαία και Pantheon Malls καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Από την ίδρυση του τμήματος Σχεδιαστής Μόδας και μέχρι σήμερα, οι Σπουδαστές έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του ΕΟΜΜΕΧ, των Helexpo,Textilia, Διεθνή Γραμματεία Μαλλιού και Fur Excellence κερδίζοντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Κορυφαία ήταν η διάκριση Σπουδάστριας σε Πανελλήνιο διαγωνισμό του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς που της πρόσφερε δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων για μια εβδομάδα στον Καναδά.

Ειδικότητα Σχεδιαστής Μόδας: Ιστορικό, συνεργασίες επαγγελματικές προοπτικές

Το ΙΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου πραγματοποιεί projects σε αληθινό χρόνο που  προσφέρουν επιπλέον γνώση και εμπειρία, φέρνοντας τους Σπουδαστές πιο κοντά στον επαγγελματικό στίβο. Χαρακτηριστικές είναι οι συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το κέντρο Ρομά Αλιβερίου, το ΚΔΑΠ Νεάπολης, την Πενθεσίλεια, Σχολεία και Φορείς , όπου οι σπουδαστές δημιούργησαν  Κοστούμια και αξεσουάρ για εκδηλώσεις τους και συμμετείχαν και στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις της Πόλης του Βόλου. 

Διεθνείς Συνεργασίες & Εμπειρίες για τους Σπουδαστές μας

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για επιπλέον γνώση και απόκτηση δεξιοτήτων είναι η συμμετοχή των σπουδαστών στα προγράμματα  Erasmus+  που υλοποιεί το ΙΙΕΚ επί σειρά ετών, με κύριο συνεργάτη την Ανώτερη Σχολή Μόδας της Τσεχίας, Vosonspso. 

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές σε κλαδικές εκθέσεις: Athens Fashion Trade Show, Eleven Fashion Show, Andydote, Athens Fashion Week, Athens Xclusive Designers Week, Fashion Forward Thessaloniki, London Fashion Week και Milan Fashion Week με σκοπό την ενίσχυση της γνώσης σε θέματα που αφορούν την ειδικότητα και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Πολλά από τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη των Επαγγελματιών και Φορέων του χώρου του Ενδύματος, όπως ο Οίκος Thes Tziveli που επί σειρά ετών παρείχε υποτροφίες σε Σπουδαστές, για μετεκπαίδευση στην Φλωρεντία.

Αναγνωρισμένοι τίτλοι Σπουδών

Το πτυχίο που λαμβάνεται έπειτα από εξετάσεις πιστοποίησης δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους της ειδικότητας  να παρακολουθήσουν και μεταπτυχιακά πρόγραμματα σε Ευρωπαϊκές Χώρες.

Η πλειοψηφία των Αποφοίτων της ειδικότητας του «Σχεδιαστή Μόδας» του Δημοτικού ΙΙΕΚ Βόλου εργάζεται με επιτυχία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Έγραψαν για μας

 2023 05 02 DIEK Thessalia Sxediastis Modas 1

2023 05 02 DIEK Thessalia Sxediastis Modas 2

 

Περισσότερα στην Ιστοσελίδα του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου

proypoth eggrafeis

Άρθρα ΔΙΕΚ