ΚΗΦΗ Βόλου
Εργαλεια
Τυπογραφια

Ποιότητα ζωής στην Τρίτη Ηλικία. Καθώς τα χρόνια περνούν το άτομο προβληματίζεται όλο και περισσότερο έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την ποιότητα ζωής του. Τα δεδομένα αλλάζουν στη ζωή όλων και πολλές φορές οι καταστάσεις , το καθημερινό τρέξιμο και το γεγονός ότι στη πορεία της ζωής μας χάνουμε την επαφή με φίλους

που είχαμε στα νεανικά μας χρόνια μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, πόσο μάλλον των ηλικιωμένων, αφού σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η καταπόνηση των σωματικών δυνάμεων που δεν επιτρέπει στο άτομο ν’ ασχοληθεί πάντα με αυτό που θέλει.

Παρόλα αυτά η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία είναι ένας εφικτός στόχος. Η αναπόφευκτη μείωση των σωματικών δυνάμεων δεν εμποδίζει κάποιον να παραμείνει πνευματικά υγιής, με κοινωνικές επαφές και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα. Επίσης η ικανότητα να λαμβάνει κάποιος αποφάσεις για θέματα που τον αφορούν δεν είναι κάτι που χάνεται με την ηλικία αλλά κάτι που δίνει ικανοποίηση, καθώς δημιουργεί σε όλους αλλά και στον ίδιο τον ηλικιωμένο την αίσθηση ότι διατηρεί τον έλεγχο της ζωής του.

Πέρα από την συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες η προσφορά αυτών των ατόμων στις οικογένειές τους και στα εγγόνια τους μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη τους να αισθάνονται ότι η παρουσία τους «μετράει». Επίσης οι καλές διατροφικές συνήθειες που έχει αποκτήσει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του μπορούν να τον οδηγήσουν σε καλά γηρατειά και να τον βοηθήσουν ν’ απολαμβάνει καλή υγεία και σε πιο μεγάλη ηλικία.

Η αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση, η καλή σωματική και ψυχική υγεία και η προσφορά σε αγαπημένα πρόσωπα λειτουργούν ως πρόληψη της άνοιας και και των υπόλοιπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.


Μια δομή που αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και στην αποφόρτιση του οικογενειακού περιβάλλοντος από την συνεχή φροντίδα τους είναι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( ΚΗΦΗ ) Βόλου όπου τα άτομα της τρίτης ηλικίας συμμετέχουν σε πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Η δομή είναι συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Tαμείο στο πλαίσιο του Eπιχειρησιακού Προγράμματος Θεσαλλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ–ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».


Το ΚΗΦΗ βρίσκεται στην Γιαννιτσών 2- Μητροπολίτου Γρηγορίου στα Παλαιά.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 24210- 35578

Άρθρα ΚΗΦΗ