ΚΔΑΠ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης, διοργάνωσε την Τρίτη  4 Ιουλίου 2023  πεζοπορία για τα παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις του.  Οδηγός της ομάδας ήταν ο Νίκος Μαγγίτσης, καθηγητής φυσικής αγωγής & ορειβάτης. Η πεζοπορία ξεκίνησε από το χώρο του ΚΔΑΠ και ολοκληρώθηκε στην γέφυρα Καταρτζή.

Τα παιδιά στο πλαίσιο της δράσης μέσα από ποικίλες δραστηριότητες φυσιογνωσίας και παιχνίδια παρατήρησαν και γνώρισαν είδη δέντρων, θάμνων και φυτών, κατέγραψαν τα άνθη και τους καρπούς του  καλοκαιριού και αντιλήφθηκαν την σπουδαιότητά τους για τα ζώα και τα πουλιά του βουνού. 

Συγκεκριμένα γνώρισαν το ρέμα της περιοχής του Βρύχωνα που βρίσκεται στα Κάτω Λεχώνια, το μικροκλίμα που δημιουργεί, παρατήρησαν τους γυρίνους, τα πλατάνια και το παραποτάμιο οικοσύστημα.

Σκοπός του περιπάτου ήταν η  άμεση επαφή των παιδιών με τη καλοκαιρινή φύση, η μάθηση μέσα από την παρατήρηση και η γνωριμία με τον τόπο και τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Η όξυνση των αισθήσεων και της παρατηρητικότητας στο φυσικό περιβάλλον οδηγούν στην κατανόηση και στη γνώση.

Η ανάγκη των παιδιών για επαφή και γνώση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται είναι ζωτικής σημασίας.  Μελέτες δείχνουν ότι οι φυσικοί χώροι ενθαρρύνουν τη φαντασία, τη λογική σκέψη, την παρατηρητικότητα και την εφευρετικότητα των παιδιών και τους προσφέρουν την ισορροπία και χαρά της ζωής που εδώ και χιλιάδες χρόνια νοιώθει ο άνθρωπος μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών που συμμετείχαν και η αποδοχή από την πλευρά των γονέων, οδηγούν στη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής, με την πραγματοποίηση νέων περιπάτων φυσιογνωσίας και πεζοποριών καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος του ΚΔΑΠ μέσω του τμήματος «Παιχνίδια με τη φύση». 

Το τμήμα περιβάλλοντος με ονομασία «Παιχνίδια με τη φύση» με υπεύθυνη την Δομνίκη Μαυρίδου, μουσικό και δασοπόνο, λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στο ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων

  Το εργαστήρι αυτό δημιουργήθηκε με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου που τα γαλουχεί. Η εκπληκτική ποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και η γεωμορφολογία του τόπου (ποτάμια, φαράγγια, κόλποι κ.ά.), αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του εκπαιδευτικού τομέα του εργαστηρίου. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα είδη των φυτών από τη μορφή και το φύλλωμά τους, τα ζώα του βουνού και  τα χνάρια τους, τα πουλιά απ’ τη φωνή και το πέταγμά τους, το ανάγλυφο και το μικροκλίμα. 

Πολύ σημαντική για την υλοποίηση της δράσης  ήταν η συνεργασία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας  κ. Μαλαματίνη Απόστολου και της προέδρου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ  κας Χάλαρη Σοφίας.

Το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο Τελικός Δικαιούχος της δράσης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ανάδοχος του έργου είναι η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

2023 07 04 KDAP ART Pezoporia 2


Το Κ.Δ.Α.Π. Κάτω Λεχωνίων είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Ε.Π. «Πρόγραμμα προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών». 


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24280 94000 

 

 

 

Banner Kdap EETAA 23 24

Official Facebook Logo

Περιοδική Έκδοση για Παιδιά

Official Facebook Logo

Κατεβάστε τον οδηγό του ΚΕΘΙ για την Εξωσχολική Απασχόληση

Epidomata OPEKA icon

Εάν είσαι άνεργη/άνεργος και αναζητάς εργασία αλλά δεν ξέρεις πως, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Job Center Βόλου. Οι υπηρεσίες είνναι δωρεάν. Εδώ μπορείς να φτιάξεις το βιογραφικό σου, να μάθεις πως να διαχειριστείς της στιγμή της συνέντευξης, να ψάξεις μαζί με το σύμβουλο για τη θέση εργασίας που σου ταιριάζει, ή να κάνεις επαγγελματικά τεστ δεξιοτήτων εντελώς δωρεάν