23
Πεμ, Μαρ
23 Νέα Άρθρα

Εργαλεια
Τυπογραφια

Καλησπέρα σε όλους,

Ακολουθούν κάποιες διευκρινίσεις για κάποια από τα ερωτήματα που επαναλαμβάνονται. Παρακαλούμε θερμά, για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που υποδέχονται και καταχωρούν αιτήσεις (και που ενδεχόμενα δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα παραληπτών ή δεν λαμβάνουν τα μηνύματα):

ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ:

 

· Διαμονή μέλους του νοικοκυριού στο εξωτερικό: όταν μέλος του νοικοκυριού διαμένει, αποδεδειγμένα, μόνιμα στο εξωτερικό δεν προσμετράται ως μέλος του νοικοκυριού. Κατ’ εξαίρεση, σύζυγος (και μόνο) που διαμένει στο εξωτερικό και υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση με τον/την σύζυγο του, θεωρείται μέλος του νοικοκυριού.


· Περίπτωση φιλοξενίας: υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης ανακαλύπτουν ότι άλλος πολίτης, εν αγνοία τους, έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση ότι φιλοξενείται στην οικεία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης καταγγέλλει το περιστατικό στην ΔΟΥ που υπάγεται και εν συνεχεία, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας μεταβαίνει στο Δήμο, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος διαγράφει τον φιλοξενούμενο από την αίτηση του και προχωράει κανονικά η αίτηση για το ΚΕΑ. Υπάρχει προσπάθεια να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπ. Οικονομικών προς τις ΔΟΥ για αυτές τις περιπτώσεις.
· Μονογονεϊκή οικογένεια: η μονογονεϊκότητα τεκμηριώνεται για τον γονιό που ασκεί τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια του τέκνου και διαμένει μαζί του. Τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη μονογονεϊκότητα είναι: α) απόφαση δικαστηρίου – διαζευκτήριο που ρυθμίζει την επιμέλεια, ή β) προσωρινή απόφαση δικαστηρίου που ρυθμίζει την επιμέλεια.
· Προσθήκη νέου μέλους στην αίτηση: υπάρχει πλέον η δυνατότητα να προστίθενται στην αίτηση μέλη του νοικοκυριού αν είναι: σύζυγος, τέκνο, συνιδιοκτήτης, συνενοικιαστής. Επίσης, οι οικογένειες φιλοξενούμενων αντλούνται αυτόματα από το σύστημα ώστε να λυθεί το φαινόμενο που έχει εμφανιστεί με ολόκληρες οικογένειες που φιλοξενούνται. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προσθήκης νέων μελών πρέπει να ακυρωθούν τυχόν αιτήσεις που είναι αποθηκευμένες και να δημιουργηθούν εκ νέου ώστε να «τραβηχτούν» τα στοιχεία των μελών των φιλοξενούμενων οικογενειών. Η προσθήκη νέων μελών δεν γίνεται ούτε με τροποποίηση της υπάρχουσας αίτησης, ούτε "αυτόματα" για τις αιτήσεις που είναι αποθηκευμένες.
Οι περιπτώσεις στις οποίες η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην προηγούμενη φορολογική δήλωση, αλλά δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα του ΚΕΑ, αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να «ξεκλειδώνεται» η δυνατότητα προσθήκης νέου μέλους.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ:

· Παραχώρηση κατοικίας: α) δεν γίνονται δεκτές περιπτώσεις παραχώρησης δωματίου, ακόμα κι αν έχει δηλωθεί στην εφορία. Αυτές οι περιπτώσεις σύμφωνα με την ΚΥΑ του προγράμματος αποτελούν φιλοξενία, β) δεν γίνονται δεκτές για τη τεκμηρίωση της διεύθυνσης κατοικίας τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.

· Κοινωνική έρευνα για αστέγους: σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία σε κάποιο Δήμο, η καταγραφή των αστέγων μπορεί να γίνει, είτε από κοινωνικούς λειτουργούς που ενδεχόμενα εργάζονται σε κοινωνικά προγράμματα του Δήμου πχ Βοήθεια στο Σπίτι, είτε από άλλες ειδικότητες (π.χ. διοικητικοί υπάλληλοι, δημοτικοί αστυνομικοί κ.ο.κ.) που μπορούν να διαπιστώσουν την έλλειψη στέγης, βάσει των οριζόμενων στο άρθρο 2 της ΚΥΑ (Ωφελούμενες μονάδες, περίπτωση γ’).

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ:

· Εξαίρεση των παροχών του προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης από τον υπολογισμό του εισοδήματος: σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπ'αριθ.494 (Β' 577/2015) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τα ποσά των παροχών του Προγράμματος Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικής Κρίσης είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, δεν συνυπολογίζονται ως προς την πλήρωση προϋποθέσεων λήψης οποιασδήποτε άλλης παροχής, κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, που χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Οι ανωτέρω παροχές δεν δηλώνονται στην αίτηση.
· Εξαίρεση του ΚΕΑ πρώτης φάσης από τον υπολογισμό του εισοδήματος: σύμφωνα με το άρθρο 13 της υπ'αριθ. Δ23/οικ.30299/2377 (Β' 2089/2016) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η ανωτέρω παροχή δεν δηλώνεται στην αίτηση.
· Εξαίρεση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (πιλοτικό 13 Δήμων) από τον υπολογισμό του εισοδήματος: Σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπ΄ναρ.39892/2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3018 τ.Β΄)είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η ανωτέρω παροχή δεν δηλώνεται στην αίτηση.
· Εξαίρεση μη ανταποδοτικών επιδομάτων αναπηρίας και επιδόματος αναδοχής: διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω επιδόματα εξαιρούνται σύμφωνα με την ΚΥΑ και δεν δηλώνονται στην αίτηση.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ:

· Επικαρπία και ψιλή κυριότητα κατοικίας: στις περιπτώσεις ψιλής κυριότητας (από τα τέκνα συνήθως) και επικαρπίας (από τους γονείς) η αντικειμενική αξία που επιβαρύνει κάθε μέλος αποτυπώνεται στον ΕΝΦΙΑ. Ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας για κάθε μέλος του νοικοκυριού εμφανίζεται αυτομάτως στην πλατφόρμα.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ:

· Προσθήκη πεδίου για άδεια διαμονής «ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ»: θα υπάρχει σχετική επιλογή για τις άδειες διαμονής που δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

ΔΙΑΦΟΡΑ:

· Διαδικασία ανάκλησης εγκεκριμένης αίτησης: Σε περιπτώσεις πολιτών που εμφανίζονται να συμμετέχουν σε άλλη αίτηση εν αγνοία τους, η διαδικασία είναι η ακόλουθη: ο πολίτης,

τεκμηριώνοντας με κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό την πραγματική του κατάσταση, δύναται να υποβάλει στο Δήμο αίτημα ανάκλησης της αίτησης στην οποία φαίνεται ότι συμμετέχει και εν συνεχεία να υποβάλει νέα αίτηση για το ΚΕΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θα εκδίδεται πράξη διακοπής της εισοδηματικής ενίσχυσης (για τον αρχικό αιτούντα) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της ΚΥΑ.
· ΚΕΠ και έντυπα συναίνεσης: τα έντυπα συναίνεσης των αιτήσεων που υποβάλλονται στα ΚΕΠ, θα αποστέλλονται, με διαβιβαστικό έγγραφο που περιλαμβάνει τον συνολικό αριθμό των εντύπων που διαβιβάζονται, εντός των 15 πρώτων ημερολογιακών ημερών έκαστου μήνα στις οικείες υπηρεσίες πρόνοιας των Δήμων όπου και θα αρχειοθετούνται.
· Εξουσιοδοτήσεις: εμφανίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες πχ λογιστές ή δικηγόροι, επισκέπτονται τους Δήμους (ή τα ΚΕΠ) με εξουσιοδότηση προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για έναν ή περισσότερους πολίτες. Η υποβολή της αίτησης γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία και εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις νοσηλείας ή βαριάς αναπηρίας και μόνο κατόπιν τεκμηρίωσης της αδυναμίας του αιτούντα να υποβάλει μόνος του την αίτηση.
· Εκτύπωση αντιγράφου της οριστικοποιημένης αίτησης και της πράξης έγκρισης: υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΚΕΑ «Μετά την οριστική υποβολή, η ηλεκτρονική αίτηση εκτυπώνεται σε δύο αντίτυπα, τα οποία υπογράφονται από τον αιτούντα. Με την υπογραφή του ο αιτών δηλώνει ότι επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της αίτησης». Οι αιτούντες πρέπει, αποχωρώντας από τον Δήμο ή το ΚΕΠ, όπου υπέβαλαν την αίτηση να παίρνουν μαζί τους ένα αντίτυπο της αίτησης, καθώς και την πράξη έγκρισης ή απόρριψης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα email που αποστέλλονται στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., πρέπει να έχουν απαραίτητα Θέμα, διότι αλλιώς δεν μπορούν να διαβαστούν (δεν φτάνουν ποτέ στον παραλήπτη). Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. δηλαδή) αποστέλλονται, εκτός των τεχνικών θεμάτων, και τα μηνύματα που αφορούν σε αλλαγή Ταχυδρομικών Κωδικών.

Τα περιεχόμενα στο παρόν μήνυμα θα αποσταλούν και μέσω της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας.

Για το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Η Ομάδα του ΚΕΑ


Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kekpaorg/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Άρθρα Επιδοματος Στεγασης

ΚΑΠΗ Δημου Βολου

Ξενώνας Αστεγων Νεάπολης