23
Πεμ, Μαρ

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβεριου
Εργαλεια
Τυπογραφια

Τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα Στήριξης Ρομά της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Βασδέκειο), οργανώνουν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης παιδιών σχολικής ηλικίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απρίλη.

  • Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 29 Μάρτη 2012 στο 31ο δημοτικό σχολείο Βόλου (10:00 με 12:00) και
  • στις 5 Απριλίου 2012 στο 4ο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην Νέα Ιωνία (11:45 με 13:30).

 

Ομάδες παιδιών της Δ', Ε' ΣΤ΄ τάξης & της Δ' τάξης αντίστοιχα με τη βοήθεια των δασκάλων τους, μέσα από βιωματικό παιχνίδι θα γνωρίσουν τους Ρομά ακολουθώντας τους στο ταξίδι τους από την Ινδία σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της ομάδας των Ρομά με τη δραματοποίηση στιγμών της καθημερινής τους ζωής καθώς επίσης και τη διαδικασία της εξέλιξής τους στο χρόνο και το χώρο.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αλλαγή της εικόνας και των στερεοτύπων των ευαίσθητα κοινωνικά ομάδων όπως είναι οι Ρομά μέσα από τη γνωριμία με την ιστορία και τη κουλτούρα τους.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ 2012

Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 2 δημοτικά σχολεία της πόλης (31ο δημοτικό Βόλου & 4ο δημοτικό Νέας Ιωνίας) από τα στελέχη των Ιατροκοινωνικών Κέντρων Αγίας Παρασκευής και Αλιβερίου σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Βασδέκειο.

Στόχος των παρεμβάσεων ήταν η γνωριμία των παιδιών με την ιστορία & την κουλτούρα των Ρομά και η αλλαγή της εικόνας για την συγκεκριμένη ομάδα (για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν σχολεία που δεν έχουν μαθητές ρομά).

31ο δημοτικό:

η παρέμβαση έγινε στις 29/4/212 από τις 10:00 έως τις 12:00 με τη συμμετοχή παιδιών της Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης και των δασκάλων τους. Λίγες μέρες πριν τα παιδιά σε συνεργασία με τους γονείς τους απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με τους ρομά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και με τη βοήθεια επιδαπέδιου χάρτη ακολούθησαν το ταξίδι των Ρομά μέχρι και την εγκατάστασή τους σε πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, στους διάφορους σταθμούς-πόλεις δραματοποίησαν στιγμές της καθημερινότητας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το παιχνίδι «ψάχνω να βρω το άτομο που είναι Ρομά» όπου οι μαθητές μέσα από διάφορες φωτογραφίες προσπάθησαν να εντοπίσουν τους Ρομά βλέποντας στην πράξη ότι τα στερεότυπα δεν λειτουργούν. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του διευθυντή του σχολείου κου Θανάση Ζαβού για την επιτυχία της παρέμβασης.

{artsexylightbox flickrApiKey="86586b062e0d67aa5c1014d25743a5e9" flickrNumberOfImages="25" flickr="iatrokoinonika" flickrSet="72157629778604875"}{/artsexylightbox}

 

4ο δημοτικό:

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 5/4/2012 από τις 11:45 μέχρι τις 2:00 με τη συμμετοχή της Δ΄ τάξης και των δασκάλων τους. Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης με τους δασκάλους και τη διευθύντρια του σχολείου. Τα ερωτηματολόγια σε αυτό το σχολείο απαντήθηκαν από την Δ΄ & την Ε΄ τάξη και κάποιες μαθήτριες ετοίμασαν ένα χορευτικό με αφορμή ένα τσιγγάνικο γλέντι. Η δασκάλα τους κα Νίκη Ράπτου κατασκεύασε μια κούκλα την οποία τα παιδιά στο τέλος έντυσαν με κομμάτια χαρτιών που είχαν ζωγραφίσει. Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια επιτυχία χωρίς τη πολύτιμη συμμετοχή της κας Ράπτου, της κας Ντίνας Παλαιολόγου & της διευθύντριας του σχολείου κας Ριζοπούλου.

{artsexylightbox flickrApiKey="86586b062e0d67aa5c1014d25743a5e9" flickrNumberOfImages="25" flickr="iatrokoinonika" flickrSet="72157629778968295"}{/artsexylightbox}

 

Τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα Στήριξης Ρομά της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Βασδέκειο), οργανώνουν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης παιδιών σχολικής ηλικίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απρίλη.


Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kekpaorg/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Άρθρα Κ.Ε.Α.
Άρθρα Επιδοματος Στεγασης

Αρθρα Πραξης Κεντρου Κοινοτητας