09
Παρ, Ιουν

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβεριου
Εργαλεια
Τυπογραφια

Ο Δήμος του Βόλου είναι ανάμεσα στους τρεις Δήμους, που κέρδισαν το βραβείο Dosta για τους Δήμους του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο επιδόθηκε, την περασμένη Πέμπτη 18 Οκτώβρη, σε εκδήλωση στο Στρασβούργο στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Δέσποινα Κότογλου και την πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κ. Σοφία Χάλαρη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου.

 

Dosta Prize

Τα τελευταία 10 χρόνια, το βραβείο αποδείχθηκε μια από τις σημαντικότερες πλατφόρμες για την αναγνώριση των πρωτοβουλιών ένταξης των Ρομά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Φέτος επιλέχθηκαν 3 δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, οι οποίοι εφάρμοσαν ολοκληρωμένα και πετυχημένα μέτρα που επισήμαναν το ρόλο της ισότητας των ευκαιριών για τα παιδιά ως τρόπο ένταξης του πληθυσμού των Ρομά. Και τα τρία έργα των βραβευμένων Δήμων επικεντρώθηκαν στα παιδιά Ρομά και στην εκπαίδευση. Η κριτική επιτροπή συμφώνησε με την άποψη των 3 δήμων ότι η δημιουργία ικανοτήτων για τα παιδιά Ρομά είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων Ρομά.

Ο Δήμος του Βόλου κέρδισε το 2ο βραβείο. Αυτό είναι το 2ο βραβείο και είναι η μόνη πόλη που έχει λάβει δύο Dosta! βραβεία. Μέσω της προσέγγισης από την Κοινωφελή επιχείρηση, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, και το Γραφείο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου Ν.Ιωνίας για τη δημιουργία «μοντέλων ρόλων» και με τη δημιουργία ενός τοπικού άτυπου δικτύου φορέων, με τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδας, με συμμετοχή των διευθυντών των δημοτικών σχολείων που πηγαίνουν παιδιά Ρομά (το 10ο της Νέας Ιωνίας και το 17ο στην Αγία Παρασκευή) αλλά και εκπαιδευτικών της Β' βάθμιας εκπαίδευσης.

 Dosta Sign Kotoglou

Παράλληλα χάρις στο δίκτυο αυτό κινητοποιήθηκε μια ομάδα εφήβων Ρομά (‘’Ρομαλέοι’’) από το Αλιβέρι Ν.Ιωνίας να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με άμεσες επιπτώσεις στη σημαντική μείωση των ποσοστών σχολικής διαρροής στον πληθυσμό των παιδιών Ρομά.

Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα και για άλλα παιδιά Ρομά και είναι εκείνα που τα δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος Παυλόπουλος τον Απρίλη του 2017 στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Ρομά.

22548718 861955070646622 3133919140569348772 o 1Το Βόλο, εκπροσώπησαν στο Στρασβούργο η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα Δέσποινα Κότογλου η οποία υπέγραψε για λογαριασμό του Δήμου Βόλου τη συμμετοχή του δήμου μας στο κογκρέσο των αυτοδιοικητικό φορέων του Συμβουλίου της Ευρώπης και παρέλαβε το βραβείο, η πρόδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κα Σοφία Χάλαρη η οποία μαζί με τα στελέχη του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου  Ιουλία Τριανταφύλλου (Κοινων. Λειτουργός) και Αιμιλία Στάϊκου (Εμψυχώτρια) παρουσίασαν τη δράση της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Βόλου για τους εφήβους Ρομά και την συνέργεια που έχει επιτευχθεί με άλλους φορείς τοπικά για την προώθηση της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ι.Μ. Δημητριάδος, Α' Βάθμεια και Β' Βάθμια Εκπ/ση, κτλ).

22555403 861922650649864 4976351031860779128 o 1

 ΙΣΤΟΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

ΕΦ. ΜΑΓΝΗΣΙΑ:  https://magnesianews.gr/volos/vravio-dosta-gia-to-dimo-volou.html

ΔΟΥΡΟΥ:            https://twitter.com/renadourou?lang=el

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: http://www.taxydromos.gr/Τοπικά/276158-Ταχυδρόμος.html

ΕΡΤ:                    http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/vravio-gia-protovoulies-se-themata-roma-sto-dimo-volou/

E-VOLOS:           https://e-volos.gr/tag/vravio-dosta/

e-THESSALIA:    https://e-thessalia.gr/tag/dosta/

 

 

pep logo 2017 web

Αρθρα Πραξης Κεντρου Κοινοτητας