09
Παρ, Ιουν

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβεριου
Εργαλεια
Τυπογραφια

Ένα πλούσιο απογευματινό, γεμάτο από χριστουγεννιάτικα κάλαντα και χορούς από όλη την Ελλάδα, θεατρικά δρώμενα, αλλά και πολλή, αγάπη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στην πρώτη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του τριετούς προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης στο Αλιβέρι και την Αγία Παρασκευή Βόλου, «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος».

 

Το πρόγραμμα, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου, λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες και τα παιδιά και οι εκπαιδευτές παρουσίασαν το πολυσχιδές έργο τους, καταχειροκροτούμενοι από το κοινό.

Ο συντονιστής του προγράμματος κ. Ευστάθιος Γραμμένος, στην έναρξη της εκδήλωσης, συγκινημένος από την προσπάθεια των παιδιών, αναφέρθηκε στο ιστορικό του προγράμματος, που στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια του άτυπου δικτύου που είχε δημιουργηθεί το 2014 από την Μητρόπολη Δημητριάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνο για την επιμόρφωση στους Ρομά, τον κ. Γκόβαρη.

Όπως σημείωσε, «το πρόγραμμα εκτείνεται σε τέσσερις τομείς: Ο πρώτος, είναι η εκπαίδευση, με ενισχυτική διδασκαλία, μουσικά όργανα, βυζαντινή-ευρωπαϊκή μουσική, ο δεύτερος, είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός, με μακιγιάζ, εικαστικά, διακόσμηση, κέντημα και μαγειρική, ο τρίτος, το εργαστήρι θεάτρου, λόγου και αφήγησης και ο τέταρτος, ο αθλητικός τομέας, με την δημιουργία ομάδων μπάσκετ, ποδοσφαίρου και κωπηλασίας».

ekd IMD 3Στο πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την διεθνή οργάνωση με έδρα την Γερμανία, “Bread of the World, Church help Churches”, (Ψωμί για τον κόσμο, η Εκκλησία βοηθά εκκλησίες) και από την Μητρόπολη Δημητριάδος, συμμετέχουν συνολικά 140 παιδιά και 23 εκπαιδευτές, αμειβόμενοι και εθελοντές, μαζί με τους προπονητές.

Ο εμπνευστής της προσπάθειας Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι

«στα πλαίσια του προγράμματος, που εφαρμόζουμε για τα παιδιά στο Αλιβέρι, τους κατοίκους του Αλιβερίου, αλλά και όχι μόνο, έχουμε φέτος την πρώτη γιορτή, στην οποία πέραν απ’ το ότι μας εισαγάγει στο πνεύμα και στο νόημα των Χριστουγέννων, δίνει και την ευκαιρία να παρουσιαστούν τα παιδιά και όσοι εργάζονται μέσα στο πρόγραμμα, με τα έργα τους πλέον και την προσπάθειά τους. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι για τρία χρόνια έχουμε εξασφαλίσει αυτή την προσπάθεια. Νομίζω ότι βοηθάει πολύ, σε μία ευαίσθητη περιοχή να έχουμε, τουλάχιστον με την προσπάθεια, δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί, και κυρίως δεν θα νιώσει κανείς ότι ζει κάπου αλλού ή δεν είναι μέλος μιας κοινωνίας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ορχήστρα νέων «Ιωνία» με συμμετοχή μαθητών των τμημάτων μουσικών οργάνων του Προγράμματος, που συνόδευε η παραδοσιακή χορωδία, με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Χατζηγεωργίο, στην οποία συμμετέχουν μαθητές του Τμήματος Βυζ. Μουσικής του προγράμματος και της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και η Χορωδία «Δημητριάς», με υπεύθυνο τον κ. Ευάγγελο Μπαντελά, Εκπαιδευτικό – Μουσικό και το τμήμα Παραδοσιακού χορού του προγράμματος, υπό τη δ/νση της κ. Κατερίνας Ντόντη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από την ομάδα θεάτρου και αφήγησης του Προγράμματος, με υπεύθυνη την θεατρολόγο κ. Αλίκη Κουκουμβρή, βασισμένο στο Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλά παιδιά Ρομά  που συμμετέχουν στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου Ρομά Αλιβερίου, συνοδευόμενα από τους εργαζόμενους στο κέντρο Ρομά της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

ekd IMD 1ekd IMD 4ekd IMD 5ekd IMD 6ekd IMD 7

Στην είσοδο του χώρου εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση χειροτεχνίας από το τμήμα εικαστικών του Προγράμματος.

 

Περισσότερα

Εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ http://www.taxydromos.gr/Ekdilwseis/282410-xristoygenniatikh-ekdhlwsh-toy-programmatos-agios-apostolos-8addaios.html

Εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ https://e-thessalia.gr/proti-christougenniatiki-ekdilosi-tou-programmatos-kinonikis-paremvasis-sto-aliveri-ke-tin-agia-paraskevi/ 

 

 

Αρθρα Πραξης Κεντρου Κοινοτητας