09
Παρ, Ιουν

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβεριου
Εργαλεια
Τυπογραφια

Στις  15/11/2022 στελέχη του Παραρτήματος Ρομά Αλιβερίου παρευρέθηκαν στο 10ο δημοτικό σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου όπου και πραγματοποίησαν παρουσίαση του βιβλίου "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε". Η παρουσίαση  στηρίχθηκε στην φιλοσοφία του ευρωπαϊκού προγράμματος  "ρομανί- πολυγλωσσική συμπερίληψη" στο οποίο συμμετέχει το δημοτικό σχολείο και αφορά την ένταξη  της μητρικής γλώσσας των ρομά , την ρομανί , στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Η αξιοποίηση της ρομανί μέσω της παρουσίασης του βιβλίου έγινε με τον εξής τρόπο : 
  • Τα παιδιά συστήθηκαν με το ελληνικό τους όνομα αλλά και το όνομα που έχουν στην ρομανί.
  • Καταγράψαμε τα συναισθήματα που εκφράζουμε με τα χέρια μας και στις δύο γλώσσες.
  • Σημειώσαμε και στις δύο γλώσσες για ποιες ενέργειες έχουν δημιουργηθεί τα χέρια μας , καθώς και αποδεκτούς τρόπους επίλυσης των διαφωνιών.
  • Τέλος, τα παιδιά δημιούργησαν κολλάζ με χάρτινα χέρια στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας και στις δύο γλώσσες. 

Η παρέμβαση αυτή  στην β΄τάξη του σχολείου αποτελεί την πρώτη ενός κύκλου παρεμβάσεων και στις υπόλοιπες  τάξεις του δημοτικού αξιοποιώντας την ρομανί μέσω της αφήγησης παραμυθιών.

 


 

Το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου υλοποιείται ως μέρος της Πράξης "Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου" (Υποέργο ΙΙ) στα πλαίσια υλοποίησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Η χρηματοδότηση των δράσεων του Παραρτήματος Ρομά προέρχεται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αρθρα Πραξης Κεντρου Κοινοτητας